Ελλάδα

Οι Ελληνες λένε όχι στα second hand: Προτιμούν να χαρίζουν παρά να ανταλλάζουν

clothes-660.png

Μπορεί να βρισκόμαστε εν μέσω κρίσης και τα οικονομικά μας να μην επιτρέπουν το «shopping therapy» ωστόσο, οι Ελληνες συνεχίζουν να αντιτίθενται πεισματικά στη νοοτροπία του second hand και της ανταλλαγής αγαθών που είναι βαθειά ριζωμένη στη καθημερινότητα άλλων ευρωπαϊκών λαών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα Εθνος, το περασμένο έτος, μόλις το 12% των πολιτών αντάλλαξε κάποιο αγαθό, ενώ 8/10 δεν αγοράζουν μεταχειρισμένα.

Αντίθετα, παρόλο που δεν παίρνουμε τα μεταχειρισμένα, φαίνεται πώς είμαστε γενναιόδωροι ως προς τις δωρεές, αφού τα ίδια στοιχεία αποκαλύπτουν ότι 7 στους 10 Ελληνες χάρισαν πέρσι κάποιο αντικείμενο, κυρίως είδη ένδυσης.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πρόγραμμα Καλύτερη Ζωή της WWF αναδεικνύει ως αιτίες του φαινομένου την έλλειψη ενημέρωσης αλλά και την ντροπή. Συγκεκριμένα, το 18% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι δεν έχει ανάγκη τα second hand, ένα 14% δεν εντάσσεται στη φιλοσοφία του και το 9% προτιμάει να χαρίσει ή να πετάξει κάτι παρά να το ανταλλάξει.

Ακόμα και οι ανταλλαγές που γίνονται, είναι κυρίως σε στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο, ενώ 3 στους 10 προτιμούν ανταλλαγές μέσω ιδρυμάτων ή της Εκκλησίας.

Οπως εξηγεί ο υπεύθυνος του προγράμματος της WWF «Καλύτερη Ζωή», Αχιλλέας Πληθάρας: «Είναι στο χέρι μας, να πείσουμε όσους, παρά την κρίση, προτιμούν να αγοράζουν καινούργια πράγματα, προβάλλοντας τα οφέλη της επαναχρησιμοποιήσης»

Για το σκοπό αυτό, το πρόγραμμα Καλύτερη Ζωή της WWF Ελλάς διοργανώνει στο τέλος Σεπτεμβρίου ένα πρωτότυπο φεστιβάλ ανταλλαγής αντικειμένων.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα