Ελλάδα

Οι Ελληνες που έζησαν το αμερικανικό όνειρο -Πώς κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στους μετανάστες στις ΗΠΑ

usa_greeks-660.jpg

Πήραν το ρίσκο, ταξίδεψαν προς το άγνωστο, ξεκίνησαν από το μηδέν. Κι όμως, ένας στους έξι από τους 75.000 Ελληνες μετανάστες πρώτης γενιάς στις ΗΠΑ είναι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Και αυτό είναι ένα μόνο από τα στοιχεία που τους κάνουν να ξεχωρίζουν ανάμεσα σε εκείνους που αποφάσισαν να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο.

Το ποσοστό των Ελλήνων ιδιοκτητών επιχειρήσεων είναι το μεγαλύτερο μεταξύ μεταναστών πρώτης γενιάς από οποιαδήποτε άλλη χώρα στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία προέρχονται από ανάλυση πληθυσμιακών δεδομένων του Fiscal Policy Institute και δημοσιεύθηκαν στα τέλη Αυγούστου από το περιοδικό National Journal, αναδεικνύοντας την έφεση των ελληνοαμερικανών στην επιχειρηματικότητα.

Οι Ελληνες πάντως συνεχίζουν να ξεχωρίζουν στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει στην «Καθημερινή» ο Πίτερ Μόσκος, αναπληρωτής καθηγητής στο John Jay College of Criminal Justice και Ελληνοαμερικανός τρίτης γενιάς. Οι Ελληνες των ΗΠΑ είναι δεύτεροι μετά από τους Ασιάτες σε ποσοστά ολοκλήρωσης τετραετών σπουδών (39%), σημαντικά πάνω από τον αμερικανικό μέσο όρο (27%). Επίσης, παραμένουν πολύ ψηλά και σε εισόδημα: σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Απογραφής για το 2006-10, το μέσο ελληνοαμερικανικό νοικοκυριό είχε ετήσιο εισόδημα 78.500 δολάρια, έναντι 60.700 το μέσου αμερικανικού νοικοκυριού. Οπως εξηγεί ο κ. Μόσκος, η διαφορά αυτή -σχεδόν 30% πάνω από τον εθνικό μέσο όρο- έχει μείνει βασικά σταθερή από το 1970.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα