Πολιτική

Οι επαφές Τσίπρα στο περιθώριο της ορκωμοσίας Λούλα και η χειραψία με τον Τσαβούσογλου

Συναντήσεις με σειρά ηγετών είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της ειδικής εκδήλωσης για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε ανάμεσα σε αρκετούς αρχηγούς κρατών στη διάρκεια της εκδήλωσης, με αρκετούς εκ των οποίων συνομίλησε και αντάλλαξε απόψεις σε θερμό κλίμα.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μεταξύ των συνομιλητών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντεζ, με τον οποίο συζήτησαν την υποδοχή που είχε επιφυλάξει ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας στην Κριστίνα Κίρχνερ. Ο Έλληνας πολιτικός έδωσε συγχαρητήρια τον Αργεντίνο Πρόεδρο για την κατάκτηση του Μουντιάλ από την Εθνική Αργεντινής. Από την πλευρά του ο Αλμπέρτο Φενράντεζ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Αλέξη Τσίπρα στις προσεχείς εκλογές, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ανταποδίδει τις ευχές για μια πορεία ευεργετική για τον λαό της Αργεντινής.


tsipras_brazil___3_

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ συνομίλησε σε θερμό κλίμα με τον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την κατάσταση στην Γερμανία και την Ευρώπη, αλλά και τις πρωτόγνωρες προκλήσεις της πολιτικής ηγεσίας της ισχυρότερης οικονομίας της ευρωζώνης αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, την επίπτωσή της στους δείκτες μεγέθυνσης της οικονομίας και την εργασία.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάθισε στην πρώτη σειρά των επίτιμων καλεσμένων πρώην αρχηγών κρατών, έχοντας δίπλα του τον πρώην πρόεδρο της Χιλής Ρικάρντο Λάγκος, και τον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έβο Μοράλες κοιτώντας τους παριστάμενους πως «εδώ είμαστε τρεις γενιές αριστερών: ο παππούς [σ.σ. έδειξε τον Λάγκος], ο πατέρας [έδειξε τον εαυτό του] και ο γιος [έδιξε τον Αλέξη Τσίπρα]» με τους συνομιλητές του και όσους παρακολουθούσαν την συζήτηση να ξεσπούν σε γέλια.

Ο Ρικάρντο Λάγκος αποκάλυψε στον Αλέξη Τσίπρα πως η μάχη που έδωσε η Ελλάδα επί πρωθυπουργίας του με το ευρωπαϊκό οικονομικό κατεστημένο βρισκόταν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο επίκεντρο της προσοχής των προοδευτικών δυνάμεων της Λατινικής Αμερικής, καθώς προκάλεσε συζητήσεις στο στρατόπεδο των προοδευτικών. Σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων για το πώς λειτουργεί η δημοκρατία καθώς και για το εάν οι τράπεζες είναι εκείνες που πλέον αποφασίζουν για το μέλλον των κοινωνιών.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική