Ελλάδα

Οι επτά τομείς όπου αναμένεται να γίνουν προσλήψεις το τελευταίο τρίμηνο του 2014 [λίστα]

nees-theseis-ergasias-660.png

Ενισχύεται σταδιακά η εμπιστοσύνη των εργοδοτών στην Ελλάδα, για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας της Manpower για τις προοπτικές απασχόλησης το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Αναλυτικότερα, με τον δείκτη των προοπτικών απασχόλησης να διαμορφώνεται στο +8%, σε συνέχεια της εποχικής του προσαρμογής, οι εκτιμήσεις των εργοδοτών στην Ελλάδα είναι οι πλέον αισιόδοξες που έχουν καταγραφεί από το τέταρτο τρίμηνο του 2008, σημειώνοντας για περισσότερο από δύο χρόνια συνεχή βελτίωση.

Οι εργοδότες αναμένουν αύξηση των προσλήψεων σε οκτώ από τους εννέα τομείς της οικονομίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2014.  Τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων καταγράφονται στους εξής τομείς:

χρηματοοικονομικά  +13% ασφάλειες +13% ακίνητη περιουσία +13% παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις +13% Μεταφορές & επικοινωνίες +10%, Γεωργία +9% Εμπόριο (χονδρική & λιανική) +7%

Από την άλλη πλευρά μικρή μείωση του αριθμού των απασχολουμένων προβλέπεται στους τομείς του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και της ύδρευση (-2%).

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται σε τέσσερις από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντικότερη την αύξηση κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα μεταφορές & επικοινωνίες και κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα των κατασκευών.

Ωστόσο, οι προοπτικές αποδυναμώνονται σε τέσσερις τομείς. Οι εργοδότες στον τομέα μεταποίηση αναφέρουν σημαντική μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι προοπτικές είναι αποδυναμωμένες κατά 4 και 3 ποσοστιαίες μονάδες στους τομείς ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο & ύδρευση και γεωργία αντίστοιχα.

Προσλήψεις ανά γεωγραφική περιοχή

Οι εργοδότες τόσο στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής όσο και στη Βόρεια Ελλάδα αναμένουν αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν κατά το διάστημα Οκτώβριος-Δεκέμβριος. Στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής καταγράφονται συγκρατημένα αισιόδοξες συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +8% ενώ, οι προοπτικές ανέρχονται στο +5% στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής δεν αναφέρουν αλλαγές στις προθέσεις προσλήψεων, αλλά οι προοπτικές στη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζονται μειωμένες κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές προσλήψεων είναι ενισχυμένες και στις δύο γεωγραφικές περιοχές. Στη Βόρεια Ελλάδα, οι εργοδότες αναφέρουν σημαντική βελτίωση 10 ποσοστιαίων μονάδων ενώ στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται ενισχυμένες κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα τριμηνιαία αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι 15% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, 12% προβλέπουν μείωση και 66% δεν προβλέπουν κάποια αλλαγή στο υφιστάμενο εργατικό δυναμικό τους. Τα αποτελέσματα είναι βελτιωμένα σε τέσσερις τομείς σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και σε οκτώ τομείς σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο +8%, βελτιωμένες κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2014 και βελτιωμένες κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 753 εργοδοτών.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα