Ελλάδα

Οι Καρυάτιδες που μας έκλεψαν -Tο διαδίκτυο «στολίζει» τους Βρετανούς [εικόνες]

karyatidessos660.png

Οι έξι Καρυάτιδες γεννήθηκαν όταν φτιάχτηκε στην Ακρόπολη το σπίτι τους, ιωνικού ρυθμού, το Ερέχθειον. Αρχισε να χτίζεται το 421 π.Χ., εποχή ειρήνης για την Αθήνα, αλλά η μοίρα του ακολουθούσε τη μοίρα της πόλης. Οι εργασίες σταμάτησαν μάλλον μετά την τραγική για τους Αθηναίους σικελική εκστρατεία το 413 π.Χ. και ξανάρχισαν το 409 π.Χ., μετά τις νέες νίκες της πόλης, που αναπτέρωσαν το ηθικό της.

Πώς πήραν το όνομά τους

Οι πέντε Κόρες, όπως τις ονόμαζαν, περνούσαν τον καιρό τους στο νότιο μπαλκόνι, την πρόστασιν, γράφει η Ελευθεροτυπία. Στήριζαν την οροφή με το κεφάλι τους, πράγμα πολύ βολικό, γιατί τους επέτρεπε να κοιτούν τον Παρθενώνα και πιο πίσω την Αθήνα, μια πόλη που τότε σ’ άρεσε να ατενίζεις. Καρυάτιδες τις ονόμασαν πολύ αργότερα. Ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος είπε ότι οι γιαγιάδες τους ήταν οι γυναίκες των λακωνικών Καρυών που μήδισαν στους Περσικούς Πολέμους, αλλά μπορεί να είναι και οι λακώνισσες παρθένες χορεύτριες που χόρευαν προς τιμήν της Καρυάτιδας Αρτέμιδος. Η αλήθεια χάνεται στον χρόνο, η ομορφιά τους όμως στέκει πάνω από αυτόν.
karyatida_b.jpg

Η κλεμένη κόρη

Οι Καρυάτιδες πέρασαν δύσκολα στο πέρασμα των αιώνων. Το Ερέχθειο κάηκε, βομβαρδίστηκε, έγινε εκκλησία στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, παλάτι στη Φραγκοκρατία, κατάλυμα για το χαρέμι του τούρκου φρούραρχου στην Τουρκοκρατία. Το 1827, στην πολιορκία της Αθήνας από τον Κιουταχή, μία Καρυάτιδα διαμελίστηκε κατά τον βομβαρδισμό. Και λίγα χρόνια αργότερα ο λόρδος Ελγιν άρπαξε άλλη μία και την πήγε στο Λονδίνο.

karyatideslondres.jpeg

Μετά την απρόσμενη ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων στον τάφο της Αμφίπολης, ένα κύμα οργής για την κλεμμένη από τον Ελγιν έκτη Καρυάτιδα της Ακρόπολης σαρώνει το διαδίκτυο και μηνύματα όπως αυτό κάνουν τον γύρο των Ελλήνων του κόσμου:

karyatidefuck.jpg

Το 1975, οι πέντε Κόρες δεν μπορούσαν ν’ αντέξουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και μεταφέρθηκαν  στο μουσείο όπου απομονώθηκαν σε ένα γυάλινο δωμάτιο με άζωτο για να σωθούν. Μετά από τριάντα δύο χρόνια παρακμής και λήθης, το 2007, τοποθετήθηκαν στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Σήμερα τις Καρυάτιδες τις περιποιούνται με ειδικά μηχανήματα και τη μέθοδο λέιζερ. Η λευκή πεντελική επιδερμίδα καθαρίζεται πόντο πόντο από τα στρώματα της αιθάλης που άφησε η ρύπανση.
karyatidesakropolis.jpg

Οι σύγχρονες Καρυάτιδες

Ομως αξίζει να κάνεις μια βόλτα και από την οδό Ασωμάτων 45. Εκεί υπάρχει ένα καλοσυντηρημένο, λαϊκό, νεοκλασικό σπίτι, όπου ζουν ακόμα δύο ξαδέρφες τους. Πολύ νεότερες και λίγο λαϊκές, μα όμορφες κι αυτές, περνάνε τον καιρό τους στηρίζοντας τη δική τους οροφή.
Το υπέροχο σπίτι των Ασωμάτων ζωγράφισε με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο Γιάννης Τσαρούχης και φωτογράφισε, μοναδικά, ο Ελβετός φωτογράφος  Ανρί Καρτιέ- Μπρεσόν. Τη στιγμή που δύο μαυροφορεμένες ελληνίδες περνούν ακριβώς από κάτω.

karyatides1_1.jpg

karyatides2.jpeg

karyatides3_1.jpg

kariatides-bresson.jpg

Καρυάτιδες και στο Λούβρο

Αυτά είναι τα περίφημα αγάλματα, που έχουν χαρακτηριστεί ως οι «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης», υφαρπάχθηκαν πριν από ενάμιση αιώνα και μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου.

karyatideslouvre.jpg

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα