15 Αυγούστου 2022

Οι προσδοκίες για μεγάλη συμμετοχή στις αυριανές κάλπες και το απόλυτο ντέρμπι των «3» του ΚΙΝΑΛ

Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συμμετοχή που θα ξεπεράσει ίσως τις 250 χιλιάδες, ενδεχομένως να προσεγγίσει και τις 300 χιλιάδες ανθρώπους

Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας ότι η εκλογή νέου αρχηγού θα σηματοδοτήσει την αναγέννηση της παράταξης, αλλά και με την αγωνία στο κόκκινο για την έκβαση μίας εντελώς αμφίρροπης μάχης, ανοίγουν αύριο το πρωί οι κάλπες των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής. Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και των έξι υποψηφίων αρχηγών αναμένουν μεγάλη προσέλευση, καθώς την τελευταία εβδομάδα οι εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον χιλιάδων μελών και φίλων της παράταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συμμετοχή που θα ξεπεράσει ίσως τις 250 χιλιάδες, ενδεχομένως προσεγγίσει και τις 300 χιλιάδες ανθρώπους. Σημειωτέον ότι στις εκλογές του 2017 είχαν λάβει μέρος σχεδόν 220 χιλιάδες άνθρωποι. Τώρα όμως εκφράζεται η ελπίδα ότι η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ θα συνοδευτεί και με ανάλογο άλμα της συμμετοχής στην αυριανή διαδικασία.

Στην αφετηρία της κούρσας για την αρχηγία βρίσκονται οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου και Παύλος Χρηστίδης, με μία τριάδα όμως εκ των έξι να παλεύουν για την είσοδο στο β’ γύρο και τους άλλους να αναζητούν ένα καλό ποσοστό για να είναι ρυθμιστές στην επαναληπτική Κυριακή της 12ης Δεκεμβρίου. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι απίθανο να βγει νικητής από την πρώτη Κυριακή, ενώ δύσκολα θα ξεπεράσει κάποιος ακόμα και το 40%. Η εικόνα/εκτίμηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι τρεις πρώτοι στις δημοσκοπήσεις (Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Παπανδρέου) δίνουν μία αμφίρροπη μάχη, χωρίς εύκολα προγνωστικά. Μία πρώτη προσέγγιση στις αναλύσεις που γίνονται είναι ότι η μεγάλη συμμετοχή μπορεί να ευνοήσει τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος απευθύνεται σε ευρύτερα στρώματα, ενώ οι κύριοι Ανδρουλάκης και Παπανδρέου έχουν ισχυρότερα ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό, κάτι που τους βοηθά να ξεκινούν από καλύτερη θέση, σε μία όμως κούρσα που μπορεί, ανάλογα με τους προσερχόμενους στις κάλπες να είναι πολύ μακρά.

Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα είναι πώς μπορούν να διαμορφωθούν οι συμμαχίες στο β’ γύρο, ανάλογα με το ποιο ζευγάρι θα περάσει. Και πώς μπορούν να επηρεάσουν οι τρεις θεωρητικά πιο αδύναμοι υποψήφιοι την τελική έκβαση της μάχης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ουδείς εκ των έξι άνοιξε στο παραμικρό τα χαρτιά του για το τι θα κάνει στη δεύτερη Κυριακή, πλην ίσως του Χάρη Καστανίδη που έχει δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει κανέναν. Λοβέρδος, Ανδρουλάκης και Παπανδρέου απέφυγαν ουσιαστικά να μπουν σε μία τέτοια συζήτηση, αν και με τους συνήθως (όχι πάντα, αλλά συνήθως) χαμηλούς τόνους που τήρησαν, έδειξαν αν επιδιώκουν να κρατήσουν διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς και κάθε συμμαχία εφικτή.Πολιτική