SelectedΠολιτική

Οι προτεραιότητες μετά τον ανασχηματισμό: Ακρίβεια, καθημερινότητα, περιφέρεια -Ποιοι ανέλαβαν τα κρίσιμα υπουργεία

Ο ανασχηματισμός που αποφάσισε ο πρωθυπουργός δείχνει το στίγμα της κυβέρνησης και θέτει τις νέες προτεραιότητες της κυβέρνησης, τις οποίες καλούνται υπουργοί και υφυπουργοί να τρέξουν άμεσα.

Ακρίβεια, αγρότες και περιφέρεια και αποτελεσματικότερο κράτος για καλύτερη καθημερινότητα, είναι το τρίπτυχο των προτεραιοτήτων, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει το Σάββατο.

Ηδη από το βράδυ των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει για τις επόμενες κινήσεις του με τις δηλώσεις που είχε κάνει μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Το μήνυμα των πολιτών, κατά τον πρωθυπουργό ήταν «σας εμπιστευόμαστε, αλλά προσπαθήστε περισσότερο». Για να προϊδεάσει για τις επόμενες κινήσεις του: «Από τώρα οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μίας νέας διαδρομής προς το 2027. Γι’ αυτό από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, για περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, για μεγαλύτερη προσπάθεια και για μικρότερες αστοχίες».

Aποτελεσματικότερο κράτος για καλύτερη καθημερινότητα

Ενδεικτικό είναι πως οι βασικότερες αλλαγές που έκανε στο κυβερνητικό σχήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στα υπουργεία Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Αγροτικής, Εργασίας και Αγροτικής Πολιτικής. Πρόκειται τους τομείς που θα «τρέξουν» με γοργούς ρυθμούς.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους. Και για αυτό αναβαθμίζεται από αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σε υπουργό, ο Θοδωρής Λιβάνιος, ενώ η Νίκη Κεραμέως αναλαμβάνει ένα εξίσου κρίσιμο υπουργείο, το Εργασίας.

Η σύνθεση του Υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Βασίλης Σπανάκης
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης: Κώστας Γκιουλέκας
Υφυπουργός: Βιβή Χαραλαμπογιάννη
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Υπουργός: Νίκη Κεραμέως
Υφυπουργός: Κώστας Καραγκούνης
Υφυπουργός: Πάνος Τσακλόγλου

Η μάχη κατά της ακρίβειας

Ο πρωθυπουργός επίσης προχώρησε σε μία κίνηση που δείχνει πως θα δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση για τα θέματα της καθημερινότητας, όπως αυτό της ακρίβειας. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος επιστρέφει στην κυβέρνηση και αναλαμβάνει το δύσκολο έργο του υπουργείου Ανάπτυξης, αντικαθιστώντας τον Κώστα Σκρέκα. Σημειώνεται πως η ακρίβεια είναι από τα κορυφαία ζητήματα που θέτουν οι πολίτες, όπως έχει καταγραφεί και στις δημοσκοπήσεις. Εξάλλου ο κ.Μητσοτάκης στις δηλώσεις του το βράδυ των Ευρωεκλογών είχε πει πως παρά την προσπάθειά του να κυριαρχήσουν τα θέματα της ΕΕ του μέλλοντος, «υπήρξαν και πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, με σημαντικότερο, με κυριότερο, την ακρίβεια».

Η σύνθεση του υπουργείου Ανάπτυξης

Υπουργός: Τάκης Θεοδωρικάκος
Υφυπουργός: Ζωή Ράπτη
Υφυπουργός: Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου
Με το βλέμμα στους αγρότες
Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει και σε αλλαγές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δίνοντας το στίγμα πως θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην περιφέρεια. Νέος υπουργός είναι ο Κώστας Τσιάρας, ενώ νέος υφυπουργός ανέλαβε ο Χρήστος Κέλλας. Πρόκειται για δύο στελέχη της ΝΔ που προέρχονται από τη Θεσσαλία, περιοχή που δοκιμάστηκε από την κακοκαιρία Daniel.

Η σύνθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Κώστας Τσιάρας
Υφυπουργός: Διονύσης Σταμενίτης
Υφυπουργός: Χρήστος Κέλλας
Στο Μεταναστευτικό στη θέση του Δημήτρη Καιρίδη τοποθετείται ο Νίκος Παναγιωτόπουλος προερχόμενος από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μία άφιξη στο Μέγαρο Μαξίμου

Μία άφιξη ανακοινώθηκε και στο Μέγαρο Μαξίμου, στο στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού. Πρόκειται για τον Γιώργο Μυλωνάκη, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν Γενικός Γραμματέας της Βουλής και αναλαμβάνει Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική επιλογή, ενώ στη θέση του παραμένει ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, με τις ίδιες αρμοδιότητες.

Χωρίς αλλαγές τα υπουργεία που τρέχουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Εκτός ανασχηματισμού έμειναν συνολικά 10 υπουργεία, ανάμεσά τους το Υγείας, το Δικαιοσύνης και το Περιβάλλοντος και το Ενέργειας όπου έχουν δρομολογηθεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα τα υπουργεία των οποίων η σύνθεση παρέμεινε ίδια είναι το Εξωτερικών, το Εθνικής Άμυνας, το Παιδείας, το Υγείας, το Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Προστασίας του Πολίτη, το Δικαιοσύνης, το Τουρισμού, το Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί θα ορκιστούν σήμερα (14.06.2024) στις 18:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου θα γίνει αύριο Σάββατο, πριν ο πρωθυπουργός αναχωρήσει για την Ελβετία και τη διάσκεψη για την Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected