Πολιτική

Οι Σαουδάραβες ήρθαν… για να μείνουν και βλέπουν την Ελλάδα ως γέφυρα

Αν μια φράση πολλές φορές τα λέει όλα, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου αυτή ήταν η καταληκτική διατύπωση του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Σας υπόσχομαι λοιπόν ότι όταν έρχομαι στην Ελλάδα, δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια», είπε ο διάδοχος του θρόνου της ηγέτιδας δύναμης του Κόλπου, δείχνοντας έτσι τη διάθεση των Σαουδαράβων για γενναίες επενδύσεις στη χώρα μας, την οποία βλέπουν και ως γέφυρα για την πρόσβασή τους στην Ευρώπη.

Το νέο στοιχείο στην εξίσωση ήταν η πρόθεση των Σαουδαράβων να προμηθεύσουν τη χώρα μας, αλλά και την Ευρώπη με φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο οι ίδιοι παράγουν από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτό περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη για τον τομέα της Ενέργειας, με την προοπτική να διασυνδεθούν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης των δύο χωρών και στη συνέχεια η χώρα μας να αποτελέσει «πύλη εισόδου» τόσο για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου όσο και της Δύσης. Η ενεργειακή συνεργασία με το Ριαντ, βεβαίως, έχει… βάθος, καθώς ήδη γίνονται κουβέντες για το υδρογόνο, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι το καύσιμο του μέλλοντος και η χώρα μας θέλει να έχει προβάδισμα στις προμήθειες, όπως έγινε και με το LNG.

Το καλώδιο δεδομένων

Η στρατηγικής φύσεως σχέση Αθήνας-Ριαντ, όμως, συμβολοποιείται, κατά βάση, στο mega-project που λέγεται East to Med Data Corridor (EMC), το μεγάλο «καλώδιο» μεταφοράς δεδομένων, καθώς οι τέσσερις επιχειρήσεις που ηγούνται του έργου (STC, TTSA, ΔΕΗ και Cyta), υπέγραψαν συμφωνία, ώστε το έργο του EMC να πάρει το δρόμο της υλοποίησης από το φθινόπωρο. Πρόκειται για project που αναβαθμίζει ουσιαστικά τη θέση της χώρας μας ως κόμβου για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποφέροντας απτά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη, τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Βάσει της συμφωνίας, θα δρομολογηθεί και η δημιουργία δύο data centers σε Αττική και Κρήτη. Οι Σαουδάραβες, στο μεταξύ, δείχνουν τις διαθέσεις τους για business και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, με τον Πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν να κάνει λόγο για προοπτικής διασύνδεσης των δικτύων τηλεπικοινωνίας.

11+1 deals

Εκτός από τη Συμφωνία για τον EMC, αλλά και το Μνημόνιο για την Ενέργεια, η αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας αντανακλάται στις ακόμα 9 υπογραφείσες συμφωνίες. Βασικό συντονιστικό όργανο πλέον θα είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ακόμα στενότερη θα γίνει και η στρατιωτική συνεργασία, με κοινές ασκήσεις και ανταλλαγή τεχνογνωσίας επί εξοπλισμών. Παράλληλα, υπεγράφη Μνημόνιο για την προώθηση των επενδύσεων, για την επιστημονική και την τεχνολογική συνεργασία, για την Υγεία, την καταπολέμηση του εγκλήματος, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, την τεχνική συνεργασία στα πεδία της τυποποίησης και ποιότητας, και για τη συνεργασία στην αρχειοθέτηση και διαχείριση αρχείων.

Με απλά λόγια, με συμφωνίες μεγαλύτερης και μικρότερης εμβέλειας, Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έρχονται πιο κοντά σε όλα τα πεδία πολιτικής, με τη χώρα μας για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες να έχει πιο στενή σχέση με τις χώρες του Κόλπου, με δεδομένη και την Αμυντική Συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι συμφωνίες, πάντως, δεν τελείωσαν χθες, καθώς αυτές ήταν μόνο σε διακυβερνητικό επίπεδο. Ο κ. Μπιν Σαλμάν συνοδεύεται, άλλωστε, από 30 επιχειρηματίες και τον επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού fund της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι και θα συμμετάσχουν στο σημερινό επενδυτικό φόρουμ που λαμβάνει χώρα στη Μεγάλη Βρετανία. Έτσι, μετά το χθεσινό δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης που παρέθεσε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Μπιν Σαλμάν με κρητικό μενού, σειρά έχουν οι business για μεγάλες εταιρίες που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, αλλά και για ελληνικές εταιρίες που θέλουν να ανοίξουν παρτίδες στη Σαουδική Αραβία. Ίσως το μεγαλύτερο από τα deals είναι αυτό του ομίλου Μυτιληναίος με την Ajlan&Bros. Holding Group.