Πολιτική

Οι τέσσερις όροι του Μενέντεζ για να πει «ναι» στην αγορά F-16 από την Τουρκία

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας πετάει το γάντι στον Τούρκο πρόεδρο – «Εάν ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, τότε υπάρχει μια πιθανότητα να συναινέσω – Μέχρι στιγμής δεν έχω δει κάποια προθυμία από τον πρόεδρο Ερντογάν να κάνει αυτά τα βήματα» ανέφερε

Τους αυστηρούς όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούσε να αποσύρει τις ενστάσεις του για την απόκτηση των μαχητικών F-16 από την Τουρκία απαρίθμησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Εξηγώντας τη θέση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην ιστοσελίδα Hellas Journal, ο Αμερικανός γερουσιαστής είπε: «Ήμουν πολύ σαφής σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Πουλάμε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό με βάση κάποια στάνταρντ, με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας, και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους».

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ θεωρείται ότι είναι ο άνθρωπος που κρατάει τα κλειδιά των F-16, καθώς ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, ο γερουσιαστής απαρίθμησε μια σειρά από προβλήματα στα οποία η Άγκυρα θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά και την στάση της. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

· Το θέμα της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.

· Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

· Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.

· Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και δικηγόρων.

Παρόλο που αναγνώρισε ότι η λίστα με τα ανοιχτά θέματα είναι μεγάλη, ο γερουσιαστής Μενέντεζ υποστήριξε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα εκκρεμή θέματα προκειμένου να επιτευχθεί η πώληση και η αναβάθμιση των μαχητικών F-16. «Εάν κάποιος είναι πρόθυμος να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, τότε υπάρχει μια πιθανότητα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει κάποια προθυμία από τον πρόεδρο Ερντογάν να κάνει αυτά τα βήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής.

Nα σημειωθεί ότι ο Μπομπ Μενέντεζ είχε σήμερα συνάντηση με τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο ο οποίος τον ενημέρωσε για τα ζητήματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Ο κ. Φλώρος επισκέφθηκε και την γραμμή παραγωγής του F-35, εκεί που όπως ανέφερε σε ανάρτησή του σύντομα θα κυματίζει και η ελληνική σημαία!

«Με τις ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις στην ελίτ της 5ης γενιάς Μαχητικών, η προαγωγή Ασφαλειας και Σταθεροτητας στην περιοχή μας είναι εγγυημένη!» σημείωσε.

Δείτε την ανάρτησή του και τις φωτογραφίες που ανάρτησε ο ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική