8 Μαΐου 2021

Οι τρεις άξονες της ΝΔ, για να γίνει το ΕΣΠΑ πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης

9ba410ae5abb4f8fb22d0265af86b9b7Θέτοντας ως μείζονα στόχο την υλοποίηση μίας διαφορετικής στρατηγικής για το ΕΣΠΑ, η οποία θα κινείται πέρα και επάνω από τη μέχρι σήμερα λογική της απλής διαχείρισης κονδυλιών, η Νέα Δημοκρατία φέρνει στο προσκήνιο τη δική της οπτική για τη συγκεκριμένη ατζέντα, η οποία ορίζεται σαφώς από την επίτευξη των οικονομικών και αναπτυξιακών στόχων των προγραμμάτων.

“Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αυξήσουμε το μέρισμα της ευημερίας”, τόνισε χαρακτηριστικά η βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικών και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με τον βουλευτή και αναπληρωτής τομεάρχη, Χρήστο Δήμα και την ευρωβουλευτή, Μαρία Σπυράκη.

Όπως επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη, η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας θα στηρίζεται σε τρεις άξονες

-Προσαρμογή θεσμικού πλαισίου διαχείρισης του ΕΣΠΑ.
-Ενίσχυση μηχανισμών εφαρμογής πολιτικών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
-Μόχλευση πόρων και εφαρμογή χρηματοδοτικών εργαλείων.

“Το ΕΣΠΑ είναι μοναδικό εργαλείο που μπορεί να δώσει ρευστότητα στην αγορά. Πρέπει να μπούμε στη λογική πως πρέπει να χρησιμοποιείται στην επιχειρηματικότητα, για να δοθεί η απαραίτητη ρευστότητα στην αγορά”, σημείωσε η βουλευτής και αρμόδια τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ είναι βασικός πυρήνας εφαρμοσμένης πολιτικής, με αντίκτυπο στις ανάγκες της κοινωνίας. Τα προηγούμενα χρόνια εμφανιζόταν ως επίτευγμα η απορρόφηση και μόνο τα χρόνια. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αρνείται να προσαρμοστεί στα πραγματικά δεδομένα. Η κυβέρνηση μπερδεύει τα νοήματα. Άλλο βάζω στόχους, άλλο βάζω στο στόχαστρο. Στη ΝΔ έχουμε άλλη στρατηγική. Σκοπός να επιτύχουμε οικονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους προγραμμάτων. Μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε το μέρισμα ευημερίας”, ανέφερε.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης, Χρήστος Δήμας, έστρεψε τα πυρά του κατά της συγκυβέρνησης, τονίζοντας πως την ώρα που η αγορά διψά για ρευστότητα, λόγω της ανεπάρκειας της κυβέρνησης τα χρήματα αυτά δεν τα εκμεταλλευόμαστε, όπως πρέπει. “Είμαστε 30% κάτω από στόχους απορρόφησης. Το μεγαλύτερο επιχειρησιακό πρόγραμμα, αυτό του ΕΠΑνΕΚ, είναι κάτω από τους στόχους. Τα χρήματα που έχουν φτάσει στην πραγματική οικονομία είναι ελάχιστα. Για παράδειγμα, στην κυβέρνηση δεν κατόρθωσαν να αξιοποιήσουν τα 25,6 εκατομμύρια ευρώ που είχαν στη διάθεσή τους ως προχρηματοδότηση για το ταμείο θάλασσας και αλιείας με συνέπεια αυτά να επιστραφούν”, σημείωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Η κ. Σπυράκη, από την πλευρά της, επεσήμανε πως η Ελλάδα σε σχέση με το ΑΕΠ της, είναι από τις πρώτες χώρες στη δέσμευση κονδυλίων, προσθέτοντας όμως πως η χώρα μας ακόμα δεν έχει ονοματίσει Αναπτυξιακή Τράπεζα. Με δεδομένες, βέβαια, τις ελάχιστες εγκρίσεις κονδυλίων, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας διερωτήθηκε πόσες επιχειρήσεις πραγματικά έχουν πάρει χρήματα από το ταμείο Γιούνκερ.

Η κ. Μπακογιάννη στάθηκε ιδιαίτερα επικριτική έναντι της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. “Δεν πιστεύουν στην επιχειρηματικότητα. Τελεία. Στην Ευρώπη υπάρχουν συγκεκριμένοι πόροι και στην κυβέρνηση είναι ανίκανοι να κατευθύνουν τους πόρους στον τελικό αποδέκτη. Τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δυστυχώς, ενδεχομένως λόγω της κυβερνητικής ιδεοληψίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε μπορούν να έχουν τα οφέλη των ανταγωνιστών τους στην Ευρώπη. Υπάρχουν ένα εκατομμύριο άνεργοι, που προέρχονται κυρίως από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το γεγονός πως η κυβέρνηση σε μία χώρα που πλήττεται από την κρίση και την ανεργία δε μοχλεύει τους πόρους είναι απαράδεκτο”, τόνισε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

“Στόχος μας δεν είναι να επιδοτούμε πεντάμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις. Είναι να δημιουργούμε θέσεις εργασίας”, ανέφερε, από την πλευρά του, ο κ. Δήμας.Uncategorized Οικονομία