14 Αυγούστου 2022

Οικονόμου: Προσπάθεια πολιτικής εργαλειοποίησης της απόπειρας παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη

Για προσπάθεια πολιτικής εργαλειοποίησης της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Τα πολλά περιστατικά απόπειρας ή και παρακολουθήσεων κινητών πολιτικών και αξιωματούχων στην Ευρώπη καταρρίπτουν την προσπάθεια πολιτικής εργαλειοποίησης αντίστοιχων περιπτώσεων στην Ελλάδα» σημείωσε ο κύριος Οικονόμου.

Όπως ανέφερε, «για όσους με αφορμή την υπόθεση απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη την περίοδο που ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος του, και όχι μόνο, προσπαθούν με κρίσεις και συμπεράσματα, βασισμένοι σε υποθέσεις, εφευρήματα και απίθανες συνδέσεις, χωρίς καμιά τεκμηρίωση, να δώσουν διαστάσεις συνομωσίας, με σκοπό να κατασυκοφαντήσουν την Κυβέρνηση θέλω να ενημερώσω για τα εξής: Τα τελευταία χρόνια, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν γίνει πάρα πολλές απόπειρες παγίδευσης τηλεφώνων πολιτικών προσώπων, μέσω ειδικών λογισμικών. Αρκετές φορές μάλιστα οι απόπειρες απέδωσαν».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα:

Ήδη από το 2018 σε report του Citizen Lab για το λογισμικό Pegasus αναφέρονται περιστατικά σε 45 χώρες μεταξύ των οποίων 1 και στην Ελλάδα. «Επαναλαμβάνω το 2018» υπογράμμισε.
Χθες σε τηλεγράφημα του το πρακτορείο Reuters σημείωσε ότι η ΕΕ εντόπισε στοιχεία απόπειρας παρακολούθησης του Επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιτιέ Ρέιντερς.
Σύμφωνα με έκθεση του Τμήματος για τα Δικαιώματα των Πολιτών και τις συνταγματικές υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταγράφονται απόπειρες ή και παρακολουθήσεις από κακόβουλα λογισμικά για τον πρόεδρο Μακρόν και τουλάχιστον 5 μελών της γαλλικής κυβέρνησης, τον πρώην πρωθυπουργό Εντουαρ Φιλίπ και 14 υπουργούς του αξιωματούχους του Φιλανδικού υπουργείου εξωτερικών.
Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κυρία Καϊλή ανέφερε ότι είχε μια παρόμοια επίθεση με αυτή του κ. Ανδρουλάκη.
Προκύπτει ότι αντίστοιχα περιστατικά έχουν συμβεί σε ευρωβουλευτές της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και μάλλον της Ισπανίας.

«Όταν λοιπόν το ίδιο ή ενδεχομένως και χειρότερο πρόβλημα με τον κ. Ανδρουλάκη έχουν αντιμετωπίσει ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Γάλλοι πρωθυπουργοί, υπουργοί, Φιλανδοί αξιωματούχοι, Ούγγροι, Πολωνοί ίσως και Ισπανοί ευρωβουλευτές, καταλαβαίνουμε όλοι ότι η διάσταση του προβλήματος είναι ότι η τεχνολογία δίνει και τέτοιες δυνατότητες και τόσο οι κυβερνήσεις όσο και η ΕΕ προσπαθούν συνεχώς να αυξήσουν την προστασία και τα επίπεδα ασφαλείας για όλους, πολίτες και πολιτικούς. Και ως προς την κατεύθυνση αυτή εργάζεται και θα εργαστεί ακόμη πιο αποτελεσματικά και η χώρα μας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και πρόσθεσε:

«Όλα τα υπόλοιπα, εκτός αν κάποιος αγνοεί ή μπορεί τεκμηριωμένα να αμφισβητήσει τα παραπάνω είναι συκοφαντίες , και υπονοούμενα με τα οποία όσοι τα μεταχειρίζονται προσπαθούν να κρύψουν την αδυναμία τους να προβάλουν πολιτική πρόταση που να απαντά στις προκλήσεις της εποχής μας και τα ζητούμενα των πολιτών».Πολιτική