Πολιτική

Οικονόμου: Η Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη και ήδη παράσχει βοήθεια για τα θύματα των σεισμών στην Τουρκία

Τη θλίψη και τη συμπαράσταση της κυβέρνησης και της χώρας στην Τουρκία, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Θεσσαλονίκης.

«Η Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη και παράσχει βοήθεια, ήδη βρίσκονται εκεί 21 έλληνες πυροσβέστες από την 1η ΕΜΑΚ, μαζί με ειδικό διασωστικό όχημα» ανέφερε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας: «Την ομάδα συνοδεύει ένας αξιωματικός μηχανικός του πυροσβεστικού σώματος ειδικός στις υποστυλώσεις κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ καθώς και ο επικεφαλής της αντισεισμικής προστασίας».

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες το απόγευμα και του εξέφρασε τη θλίψη της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την ανθρωπιστική καταστροφή από του σεισμούς στη γειτονική χώρα. Υπογράμμισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέφερε στον πρόεδρο Ερντογάν τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, επαναλαμβάνοντας την «ετοιμότητα» της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα και με κάθε δυνατό τρόπο. Ο κ. Οικονόμου σημείωσε, ότι ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό «για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια που παρέχει η χώρα μας».

«Τσιπρανόμικς»

Κριτική άσκησε ο κ. Οικονόμου και στις εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «εύκολες υποσχέσεις» και «τσιπρανόμικς» και για «μονολόγους» χωρίς τεκμηρίωση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης, στην ψηφιακή εφαρμογή έγκαιρης προειδοποίηση παγετού για τους αγρότες και στην τροπολογία για τον αποκλεισμό, από τον Άρειο Πάγο, συμμετοχής στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων, που ενδύονται τον μανδύα πολιτικών κομμάτων.

«Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί για άλλη μια φορά βουτιά στο λαϊκισμό των συνθημάτων και των αχαλίνωτων υποσχέσεων αντί του ορθολογισμού και των τεκμηριωμένων επιχειρημάτων» ανέφερε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Επειδή ο κ. Τσίπρας δεν κάνει λογαριασμό, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει λογαριασμός. Λογαριασμός με βάση την αριθμητική και όχι τα Τσιπρανόμικς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο κόστος των εξαγγελιών του κ. Τσίπρα με συγκεκριμένα ποσά, ανά χρόνο, για τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων (1,3 δις το 2023, 2,031 δισ. το 2024, 2,333 δισ το 2025, 2,642 δισ το 2026), τη μείωση του ειδικό φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (2,014 δισ κάθε χρόνο), την επαναφορά της 13ης σύνταξης (982 εκ ευρώ το χρόνο), αύξηση συντάξεων (πάνω από 1,1 δισ ευρώ κάθε χρόνο στο διάστημα 2023-2026) και όλων των αναδρομικών των συνταξιούχων σε τρεις ετήσιες δόσεις (835 εκ ευρώ το χρόνο), την αύξηση του αφορολόγητου (455 εκ. ευρώ το χρόνο), τον διπλασιασμό του επιδόματος ενοικίου (400 εκ. ευρώ το χρόνο).

«Το κόστος των εξαγγελιών του (κ. Τσίπρα) υπολογίζεται στα 10,601 δισ. ευρώ το 2023, 11,539 δισ. το 2024, 12,043 δισ. για το 2025 και 11,721 δισ. για το 2026. Συνολικά, δηλαδή, για την επόμενη τετραετία, οι εύκολες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα κοστίζουν 46 δισ. ευρώ» είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ένας πρώτος συγκεκριμένος λογαριασμός των εύκολων υποσχέσεων του κ. Τσίπρα που αποφεύγει ο ίδιος να κάνει»

Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της αστεγίας

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο «εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της αστεγίας», λέγοντας ότι «σε πρώτη φάση από το πρόγραμμα, ωφελημένα θα είναι 5.700 νοικοκυριά και το συνολικό κόστος της πρωτοβουλίας εκτιμάται στα 72 εκ. ευρώ» και πρόσθεσε: «Μακροπρόθεσμος στόχος του προγράμματος αυτού είναι η καθολική και μόνιμη των στεγαστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σύνολο του πληθυσμού της χώρας».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική