Πολιτική

Οικονόμου: «Κοντά στο Πάσχα η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών»

Κοντά στο Πάσχα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία των εκλογών», δήλωσε την Δευτέρα (20/3) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ο Γιάννη Οικονόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην τραγωδία των Τεμπών κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα πως στήνουν προπαγάνδα πάνω στον ανθρώπινο πόνο.

«Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη. Δεν νομίζω ότι θα ξεφύγει από αυτό το χρονοδιάγραμμα. Εδώ που φτάσαμε το σημαντικό δεν είναι οι ημερομηνίες, αλλά να αναδειχθούν τα διλήμματα, τα διακυβεύματα. Κοντά στο Πάσχα θα γίνουν οι ανακοινώσεις», είπε ο κ. Οικονόμου.

«Κανένα παιχνίδι δεν παίζουμε με τις λέξεις. Πρόκειται για προσπάθεια της αντιπολίτευσης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει τον πόνο σε θέαμα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έδωσε απαντήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη και ιδιαίτερα για το επίμαχο ζήτημα που έχει φέρει και πολιτική κόντρα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ για το αν λειτουργούσε ή όχι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση μίλησε εξ αρχής για τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης.

«Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι το έργο της τηλεδιοίκησης δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε όλοι, διαφωνούμε στο ποιος παρέδωσε τι, ποια ήταν η πορεία υλοποίησης του έργου. Όλα αυτά με τα έγγραφα και την πραγματικότητα που έρχεται στο φως, θα ξεδιαλυθεί και θα δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Τα πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής είναι οι καλύτεροι μάρτυρες του τι λειτουργούσε και τι όχι», προσέθεσε.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι ο σταθμάρχης Λάρισας μπορούσε να κάνει μέρος της τηλεδιοίκησης σε αυτόν τον πίνακα, να χαράξει αυτόματα την πορεία του τρένου, να το παρακολουθήσει για 5,5 χλμ ή για περίπου 12 λεπτά και να δει ότι είχε βάλει δύο τρένα στην ίδια γραμμή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και είπε χαρακτηριστικά «είναι πολύ πιθανό αν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717 πλήρως να μην υπήρχε αυτή η τραγική κατάληξη».

Αναφορικά με τις ευθύνες και πώς επιμερίζονται απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου ότι είναι ένας συνδυασμός παραγόντων.


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-crbgl8ea3q49)

Για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών

Εξελίσσεται στα μάτια μας η προσπάθεια της Αντιπολίτευσης και του κ. Τσίπρα προσωπικά – δεν είναι η πρώτη φορά- να μετατρέψει τον πόνο σε θέαμα. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι το έργο της τηλεδιοίκησης δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε όλοι.

Διαφωνούμε στο ποια ήταν η πορεία υλοποίησης του έργου, αλλά όλα αυτά με τα έγγραφα που έρχονται στο φως θα ξεδιαλυθούν, δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία. Τα πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής είναι οι καλύτεροι μάρτυρες για το τι λειτουργούσε και τι όχι. Ποτέ δεν είπαμε ότι η τηλεδιοίκηση λειτουργεί σε όλο το μήκος του σιδηροδρόμου. Αυτό είναι κάτι που βρίσκεται στην εργαλειοθήκη του κ. Τσίπρα για να κάνει την αντιπολίτευση όπως θεωρεί ότι πρέπει να την κάνει πάνω σε αυτήν την τραγωδία. 

Αυτό που είπαμε -και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση- είναι ότι στο Σταθμαρχείο της Λάρισας υπάρχει τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στο οποίο μπορεί να γίνει αυτόματη χάραξη, να μπορείς πάνω στον πίνακα να χαράσσεις αυτόματα τη γραμμή, να παρακολουθείς την πορεία του τρένου, να μπορείς να βλέπεις αν πάνω στην ίδια γραμμή κινείται ένα τρένο στην αντίθετη κατεύθυνση. Ο σταθμάρχης μπορούσε να κάνει μέρος της τηλεδιοίκησης σε αυτόν τον πίνακα, να χαράξει αυτόματα την πορεία του τρένου για να μην πάει σε λάθος γραμμή, να την παρακολουθήσει για 5,5 χιλιόμετρα και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να είχε αποτραπεί η σύγκρουση. Αυτό είχε γίνει μέχρι και μια ώρα πριν το δυστύχημα, είχε γίνει τρεις τέσσερις φορές στην προηγούμενη βάρδια. Επιβεβαιώνεται αυτό από όλες τις πλευρές. 

Ο κ. Τσίπρας αντί να συνοδεύεται σήμερα από έναν άνθρωπο που λείπει καμιά 12ετία λόγω σύνταξης από τον ΟΣΕ και νομίζω είναι από την Ξάνθη, θα μπορούσε να συνοδεύεται από κάποιο τοπικό σταθμάρχη στη Λάρισα. Θα μπορούσε να τον πάρει από το χέρι να πάει στο σταθμαρχείο και να το δει. Αφού έκανε τον κόπο και τη μέρα που συνεδρίασε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή για να καταθέσει ο καθένας την αλήθεια του πήρε τις κάμερες για να κάνει αυτό το σόου, ενώ θα μπορούσε να πάει και δύο βήματα παραπέρα. Ένα πράγμα είναι να αναδεικνύεται η πραγματικότητα και η αλήθεια και ο καθένας να προσπαθεί να την τεκμηριώσει,  ένα άλλο πράγμα είναι να γίνεται μια χυδαία προπαγάνδα πάνω στον ανθρώπινο πόνο με ψέματα, να χρησιμοποιείς ένα ντεκόρ για να υποστηρίξεις τελείως διαφορετικά πράγματα από αυτά που έχει το σκηνικό, το οποίο έχεις στήσει πίσω σου. 

Ζητήσαμε συγγνώμη γιατί η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας. Δεν είπαμε και δεν θα πούμε στιγμή ότι όλα τα κάναμε τέλεια, ότι φταίνε μόνο οι προηγούμενοι, ότι οι παθογένειες, οι οποίες γέννησαν την τραγωδία των Τεμπών δεν αφορούν και εμάς. Δεν τρέξαμε πιο γρήγορα, δεν προλάβαμε να υλοποιήσουμε το έργο, δεν τα βάλαμε με μια σειρά συμπτώματα του βαθέος Κράτους, που έφερε στην επιφάνεια η τραγωδία των Τεμπών. Έχουμε και εμείς τη δική μας ευθύνη. 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική