Ελλάδα

Ωκεανογραφικό «Αιγαίο»: Ποιο είναι το πλοίο που θα σαρώσει τις ελληνικές θάλασσες για να εντοπίσει τις σπάνιες γαίες [εικόνες]

aegaeo-660.jpg

Στην προσπάθεια να εντοπισθεί και ο ορυκτός πλούτος που φαίνεται να κρύβει η ελληνική γη, ξεκινάει ένα φιλόδοξο εγχείρημα που συντονίζει το ΙΓΜΕ και εκτελεί το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών. Με βάση το πόρισμα του 1980, η πολιτεία επιδιώκει να ανακαλύψει τις σπάνιες γαίες που κρύβουν οι ακτογραμμές του βορείου Αιγαίου.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το ωκεανογραφικό σκάφος Αιγαίο θα ξεκινήσει έρευνες, που θα περιλαμβάνουν γεωτρήσεις. Οι ειδικοί επιστήμονες θα συλλέξουν συγκεντρώσεις από τα λεγόμενα προσχωματικά κοιτάσματα βαρέων ορυκτών με στόχο να διαπιστώσουν εάν τα πιθανά κοιτάσματα είναι οικονομικά βιώσιμα.

Ποιο είναι το ωκεανογραφικό σκάφος Αιγαίο

Το ωκεανογραφικό «Αιγαίο» ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Χαλκίδας και καθελκύστηκε το Δεκέμβριο του 1985. Το 1996 ξεκίνησε ευρείας κλίμακας μετασκευή, με αύξηση του μήκους στα 61,51 μέτρα, η οποία ολοκληρώθηκε το 1999. Το «Αιγαίο» είναι εξοπλισμένο με όλα τα τελευταίας τεχνολογίας όργανα και χρησιμοποιείται και από άλλους Ελληνικούς φορείς (ΙΓΜΕ, Υπ. Πολιτισμού, Πανεπιστήμια) ικανοποιώντας ανάγκες εθνικών και διεθνών προγραμμάτων, τόσο στα Ελληνικά χωρικά ύδατα όσο και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Ο χρόνος απασχόλησής του φθάνει ή και ξεπερνά τις διακόσιες πλεύσιμες ημέρες το χρόνο.

Κάντε κλικ ΕΔΩ για εικονική περιήγηση στο πλοίο

aigaio.png

aigaio-1.jpg

Τι είναι οι σπάνιες γαίες

Οι σπάνιες γαίες είναι 17 μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτοκινήτων, δορυφόρων, ανεμογεννητριών, κ.ά.. Πάνω από το 90% των παγκόσμιων αποθεμάτων στα μεταλλεύματα αυτά βρίσκονται στην Κίνα που έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία στην έρευνα και εξόρυξή τους. Στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη δύο ερευνητικά προγράμματα για σπάνιες γαίες, σε χερσαίες αλλά και θαλάσσιες περιοχές.

aigaio-2.jpg

 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα