Πολιτική

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το νέο ποινικό κώδικα – Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη ΝΔ

Με βελτιωτικές αλλαγές τις οποίες ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, και δεσμεύτηκε ότι θα τις καταθέσει αύριο στην Ολομέλεια, όπου ξεκινάει η διήμερη συζήτηση του, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το νέο ποινικό κώδικα.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν, πλην της Ελληνικής Λύσης που επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Όπως διαβεβαίωσαν τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης όσο και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, στο νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν και άλλες βελτιωτικές προτάσεις που έχουν καταθέσει κόμματα και αρμόδιοι φορείς.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων, έκανε δεκτό το αίτημα της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, για αλλαγές στο άρθρο 187 παράγραφος 6, του νέου ποινικού κώδικα, που προέβλεπε να οδηγούνται στη φυλακή χωρίς αναστολή της ποινής τους, οι καταδικασθέντες ακόμα και για πλημμέλημα.

Οι δικηγόροι είχαν αντιδράσει και απείχαν εδώ και ενάμιση χρόνο από τις δίκες για εγκληματικές οργανώσεις.

Με τη νέα τροποποίηση αφήνεται πλέον στη διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου, να αποφασίσει εάν η ποινή θα έχει ανασταλτική δύναμη, ή ο καταδικασθείς θα οδηγείται στη φυλακή.

«Το δικό μας αφήγημα, της κυβέρνησης, είναι ότι πίσω από αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία βρίσκεται η απόλυτη, απόλυτη, ορθότητα. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν, να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά, να λύσουμε προβλήματα και να βελτιώσουμε την κατάσταση. Ακούμε όλες τις προτάσεις, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει και να δώσουμε δίκαιες λύσεις», τόνισε ο κ. Φλωρίδης και συμπλήρωσε: «Το πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο που υπάρχει πίσω από αυτό το νομοσχέδιο είναι να δώσει λύσεις στη κοινωνία για τα θέματα ασφάλειας, της βίας και την απονομή δικαιοσύνης και αν επιτύχουμε ή όχι το στόχο μας, η κοινωνία θα το κρίνει».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας απέρριψε, μεταξύ άλλων, τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι τα σωφρονιστικά καταστήματα είναι ήδη υπερφορτωμένα. Όπως είπε, «με βάσει τα στοιχεία της ΕΕ που έχουμε, αναφέρεται ότι ο αριθμός κρατουμένων στην Ελλάδα για το 2021 ανήλθε σε 11.030 κρατούμενους που αντιστοιχεί σε 103 κρατούμενους ανά 100.000 κατοίκους, και είναι αριθμός μικρότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ».

«Στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με έτος αναφοράς το 2022, στη χώρα μας είχαμε 10.952 κρατουμένους και 106 κρατούμενους ανά 100.000 κατοίκους με μέσο όρο στις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, τους 104,2 κρατούμενους», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική