29 Νοεμβρίου 2022

Ομοβροντία καταδίκης του τουρκικολιβυκού μνημονίου – Απειλεί ο Ακάρ – Έτοιμη για όλα η Αθήνα

«Θέλουμε να μοιράζονται τα πλούτη του Αιγαίου». Με αυτήν την φράση ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έριξε σήμερα φως στους μύχιους πόθους της Άγκυρας και συνέχισε το γαϊτανάκι των προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας λέγοντας ότι το ναυτικό και η αεροπορία της Τουρκίας έχουν σαφείς διαταγές για να υπερασπιστούν τα τουρκικά συμφέροντα!  

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ σημειώθηκαν ένα μόλις 24ωρο πριν την Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα δυναμιτίζοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως είναι γνωστό, στην Σύνοδο της Πράγας θα μετάσχει τελικά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο εκπρόσωπος του οποίου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αν υπάρξει πρωτοβουλία από ελληνικής πλευράς.  Στην πράξη όμως η Άγκυρα είναι εμφανές ότι δυναμιτίζει κάθε προοπτική του διαλόγου.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Αθήνα συνεχίζει το μπαράζ των διπλωματικών επαφών  προκειμένου να καταδείξει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μέσογειο με τις νομικά έωλες συμφωνίες που υπέγραψε με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης.

Μετά τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αίγυπτο και το Βερολίνο, σήμερα ήταν η σειρά του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεκαθαρίσει ότι η κυριαρχία στα ελληνικά νησιά δεν αμφισβητείται, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών από τη Βαρσοβία που βρίσκεται εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θέσεις που παίρνουν οι ξένες κυβερνήσεις.  

Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι δημοσίως αποκηρύττουν τις πρακτικές της Τουρκίας. Επισημαίνουν ότι η νυν κυβέρνηση Τρίπολης δεν έχει εξουσιοδότηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες. Τα 2 ΜoU είναι παράνομα, άκυρα & κενά περιεχομένου ανέφερε συγκεκριμένα ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εδαφική της κυριαρχία με όλα τα μέσα

Ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε στο Warsaw Security Forum και με τις δηλώσεις του έστειλε νέο μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπεραπιστεί την εδαφική της κυριαρχία με όλα τα διαθέσιμα, νόμιμα μέσα

Ειδικά για την Ανατoλική Μεσόγειο και την εμπλοκή Τουρκίας στη Λιβύη, είπε ότι μετά την ενημέρωση στους Ευρωπαίους συναδέλφους και στην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Νιούλαντ τον Σεπτέμβριο, παρατηρείται κλιμάκωση των ρητορικών προκλήσεων από την Τουρκία που φτάνει σε νέα υψηλά, πολλές φορές και σε προσωπικό επίπεδο.

«Να είμαι ειλικρινής: δεν θα μας αποτρέψει, αλλά δεν θα μπούμε και σε ρητορικό διαγκωνισμό. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπεραπιστεί την εδαφική της κυριαρχία, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την ύπαρξή της με όλα τα διαθέσιμα, νόμιμα μέσα» τόνισε με έμφαση ο Νίκος Δένδιας

Οι προκλητικές δηλώσεις ΑκάρΠολιτική