Διεθνή

«Όρκος» των Βρετανών πολιτικών αρχηγών για περισσότερη αυτονομία στη Σκωτία

9787CCA4EAE879FE978BE7C1E8995BDF.jpgΟι υπογραφές των κ.κ. Κάμερον, Μίλιμπαντ και Κλεγκ εμφανίζονται κάτω από κείμενο με τον τίτλο «Ο όρκος» που δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Daily Record της Σκωτίας.

Δέσμευση υπέρ της παραχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας στη Σκωτία σε περίπτωση που οι ψηφοφόροι απορρίψουν την ανεξαρτησία της στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, υπογράφουν σήμερα Tρίτη οι ηγέτες των τριών μεγάλων πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας.

Οι υπογραφές των κ.κ. Κάμερον, Μίλιμπαντ και Κλεγκ εμφανίζονται κάτω από κείμενο με τον τίτλο «Ο όρκος» που δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Daily Record της Σκωτίας.

Το πρώτο μέρος του κειμένου υπόσχεται «εκτενείς νέες εξουσίες» για το τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας, «παραδοτέες σύμφωνα με τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί» μεταξύ των Συντηρητικών, των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Το δεύτερο μέρος αναφέρει πως οι ηγέτες συμφωνούν πως «το Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει για να εξασφαλίζει ευκαιρίες και ασφάλεια για όλους, μέσω της ισότιμης κατανομής των πόρων».

Το καταληκτικό μέρος του κειμένου-δέσμευση των τριών πολιτικών αρχηγών δηλώνει «κατηγορηματικά» πως η τελική απόφαση για τη χρηματοδότηση του αντίστοιχου Εθνικού Συστήματος Υγείας NHS θα ληφθεί από τη σκωτσέζικη κυβέρνηση, καθώς θα συνεχίσει να ισχύει η φόρμουλα Μπάρνετ, με βάση την οποία καθορίζεται η κατανομή δημοσίων δαπανών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το στρατόπεδο του «Ναι» αντιτείνει πως το μοναδικό σενάριο που εγγυάται περισσότερες εξουσίες για τη Σκωτία είναι η ανεξαρτησία.

Από την άλλη πλευρά, τη σκυτάλη της προσπάθειας να πειστούν οι τελευταίοι αναποφάσιστοι παίρνει την Τρίτη ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης θα τονίσει πως η ψήφος για την ανεξαρτησία θα είναι μία «μη αναστρέψιμη απόφαση». Το ίδιο μήνυμα θα περάσει και ο πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

Τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Κάμερον απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους να «σώσουν» το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή