Πολιτική

Όρμπαν: Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τι είπε προσερχόμενος στο κτήριο «Europa» στις Βρυξέλλες όπου θα διεξαχθεί το διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης από την πανδημία εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Προσερχόμενος στο κτήριο «Europa» στις Βρυξέλλες όπου θα διεξαχθεί το διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Όρμπαν, η χώρα του οποίου μαζί με την Πολωνία, απειλούσε να θέσει βέτο σε περίπτωση που η εκταμίευση κεφαλαίων συνδέονταν με το σεβασμό στο κράτος δικαίου, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά (σσ μία ίντσα) σε μια συμφωνία. Σήμερα παλεύουμε για την νίκη της κοινής λογικής».

Η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη κατέληξαν χθες σε μια καταρχήν συμφωνία με τη γερμανική προεδρεία του Συμβουλίου της ΕΕ ώστε σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να εγκρίνουν το ταμείο ανάκαμψης. Βάσει αυτής της συμφωνίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα ενεργοποιεί τον μηχανισμό του σεβασμού στο κράτος δικαίου εφόσον ένα κράτος μέλος της ΕΕ έχει προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο ως το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της Ένωσης, θα κρίνει την νομιμότητά του.

Η προτεινόμενη συμφωνία ορίζει επίσης ότι ο μηχανισμός του σεβασμού στο κράτος δικαίου ισχύει μόνο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και το ταμείο ανάκαμψης, εξαιρώντας έτσι την εκταμίευση κεφαλαίων για έργα που έχουν αναληφθεί βάσει του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Πρόκειται για έναν συμβιβασμό που αφήνει ελεύθερο το πεδίο ώστε όλες οι πλευρές να επικαλεστούν την νίκη καθώς ο σεβασμός στο κράτος δικαίου, τον οποίο θεωρούν ως απαραίτητη προϋπόθεση τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και κράτη – μέλη όπως η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, δεν αφαιρείται από τη συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δικαιούται 31,9 δισ. εκ των οποίων τα 22,5 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων και 9,4 δισ. σε δάνεια

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική