Διεθνή

Ως τα τέλη 2015 αναβάλλεται η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Ουκρανίας

22D1C897DCE5F19A7AD47164771E6D99.jpgΗ συμφωνία, στην οποία αντιτίθεται η Μόσχα, επρόκειτο να επικυρωθεί από το ουκρανικό Κοινοβούλιο την Τρίτη. Η αναβολή «μας αφήνει 15 μήνες για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ.

Σε συμφωνία για την αναβολή της εφαρμογής της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Βρυξελλών και Κιέβου έως τα τέλη του 2015 συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και η Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ.

Η συμφωνία, που επρόκειτο να επικυρωθεί από το ουκρανικό Κοινοβούλιο την Τρίτη, δεν θα εφαρμοστεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2015, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, μετά τις συνομιλίες που είχε με την Ουκρανία και τη Ρωσία, η οποία αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό το σχέδιο.

Σύμφωνα με τον Ντε Χουχτ, μέχρι τότε η Ουκρανία θα συνεχίσει να απολαμβάνει προνομιακή πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η αναβολή «μας αφήνει 15 μήνες για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες […] Συμφωνήσαμε να παρατείνουμε τα προσωρινά εμπορικά μέτρα» που αφορούν τη μείωση ή και πλήρη κατάργηση των τελωνειακών δασμών για ορισμένα ουκρανικά προϊόντα, διευκρίνισε ο κ. Ντε Χουχτ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Επαφίεται στις τρεις ενδιαφερόμενες πλευρές να δουν τι θα κάνουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2016. Ελπίζω μέχρι τότε να έχουμε καταλήξει σε μια λύση», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή