Διεθνή

Ουκρανία: Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν σε μάχες στο Ντονέτσκι, βομβαρδίστηκαν παρατηρητές του ΟΑΣΕ

08B0D19F4D9C8FF7F36726CCC737CD4E.jpgΣε δήλωση του ΟΑΣΕ αναφέρεται πως τέσσερις οβίδες εξερράγησαν σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την ομάδα των παρατηρητών η οποία είχε μεταβεί σε αγορά του Ντονέτσκ που υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε νωρίτερα βομβαρδιστεί.

Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες στο Ντονέκτσκ, σε μάχες ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και σε φιλορώσους αντάρτες, ενώ μια εξαμελής ομάδα διεθνών παρατηρητών δέχθηκε χθες, Κυριακή, δύο φορές επίθεση με οβίδες στην ίδια περιοχή, παρά την κατάπαυση του πυρός που ισχύει ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές, έγινε γνωστό από τις δημοτικές αρχές του Ντονέτσκ και εκπρόσωπο των παρατηρητών.

Ο φόνος των έξι πολιτών είναι η βαρύτερη απώλεια μεταξύ των αμάχων μετά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στο Κίεβο και τους αντάρτες και έχει ήδη επανειλημμένα παραβιασθεί. Στόχος της εκεχειρίας είναι ο τερματισμός της σύγκρουσης που διαρκεί ήδη πέντε μήνες και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.700 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

“Έξι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια εχθροπραξιών”, δήλωσε ο αναπληρωτής του δημάρχου Κοστιαντίν Σαβίνοφ. Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν επιτόπου από βομβαρδισμούς ενώ ένας έκτος, ο οποίος είχε τραυματισθεί σοβαρά, υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο, διευκρίνισε ο αξιωματούχος αυτός.

Το Κίεβο κατηγόρησε την Κυριακή τους αντάρτες ότι απειλούν την ειρηνευτική διαδικασία εντείνοντας τα πυρά τους εναντίον των ουκρανικών θέσεων.

Βομβαρδίστηκαν παρατηρητές του ΟΑΣΕ 

Τον εύθραυστο χαρακτήρα της εκεχειρίας υπογράμμισε και το επεισόδιο στο οποίο δύο οχήματα που έφεραν τα διακριτικά του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και μετέφεραν έξι παρατηρητές δέχθηκαν οβίδες και υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Σε δήλωση του ΟΑΣΕ αναφέρεται πως τέσσερις οβίδες εξερράγησαν σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την ομάδα των παρατηρητών η οποία είχε μεταβεί σε αγορά του Ντονέτσκ που υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε νωρίτερα βομβαρδιστεί.
Αφού η ομάδα μετακινήθηκε σε μια άλλη τοποθεσία, άλλη μια οβίδα όλμου εξερράγη κοντά στο σημείο στο οποίο βρισκόταν και η ομάδα αποσύρθηκε από την περιοχή.

“Οι έξι συνάδελφοί κατάφεραν να επιστρέψουν στη βάση αλλά και τα δύο οχήματα υπέστησαν μεγάλες ζημιές”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Μίκαελ Μποτσιούρκιβ. “Θεωρούμε το επεισόδιο αυτό πολύ σοβαρό. Είναι η πρώτη φορά που οχήματά μας πιάνουν φωτιά”, πρόσθεσε.

Ο Μποτσιούρκιβ δεν μπορούσε να πει ποιος ευθυνόταν για το βομβαρδισμό και δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει πως οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ έγιναν εσκεμμένα στόχοι.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή