Διεθνή

Ουκρανία: Ψηφίστηκε το ν/σ για που παραχωρεί περισσότερη αυτονομία στις ανατολικές περιοχές

AFB58A438AF3B2090DE2F5D3C6C6A483.jpgΟ νόμος περιλαμβάνει πρόταση για σύσταση προσωρινής κυβέρνησης αυτονομίας τριετούς θητείας, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα αμέσως μετά την ψήφισή του.

Ψηφίστηκε στο ουκρανικό κοινοβούλιο, το νομοσχέδιο που παραχωρεί περισσότερη αυτονομία στις ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, το Κίεβο πρότεινε την διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις ανατολικές επαρχίες στις 9 Δεκεμβρίου.

Το νομοσχέδιο για παραχώρηση “ειδικού καθεστώτος” στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ προβλέπεται από το πρωτόκολλο το οποίο υπεγράφη στις 5 Σεπτεμβρίου από την ουκρανική κυβέρνηση και την ηγεσία των ρωσόφωνων αυτονομιστών.

Ο νόμος περιλαμβάνει πρόταση για σύσταση προσωρινής κυβέρνησης αυτονομίας τριετούς θητείας, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα αμέσως μετά την ψήφισή του.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι απορρίπτουν την πρόταση του Κιέβου και εμμένουν στη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας των ανατολικών επαρχιών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη χορήγηση βοήθειας για την ανοικοδόμηση των υποδομών που έχουν καταστραφεί κατά την πεντάμηνη ένοπλη σύγκρουση και οικονομικής και κοινωνικής βοήθειας προς τον πληθυσμό.

Με άλλο νομοσχέδιο παραχωρείται αμνηστία “στα πρόσωπα που συμμετείχαν στα γεγονότα του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ”.

Όπως διευκρινίζει η ουκρανική προεδρία, το νομοσχέδιο περί αμνηστίας περιλαμβάνει όλους τους μαχητές, εκτός από εκείνους που έχουν κατηγορηθεί “για δολοφονίες, βιασμούς και τρομοκρατικές ενέργειες”.

Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, εξαιρούνται επίσης από την αμνηστία οι υπεύθυνοι για την καταστροφή εν πτήσει του Boeing της Malaysia Airlines τον Ιούλιο, με 298 νεκρούς.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή