Πολιτική

Ουκρανία: Η εκκένωση της Μαριούπολης όπως την έζησε ο Έλληνας πρέσβης – «Μας σημάδευαν ελεύθεροι σκοπευτές»

Ο Έλληνας πρέσβης, Φραγκίσκος Κωστελένος, που ηγήθηκε της επιχείρησης εκκένωσης στη Μαριούπολη, με ομογενείς και δημοσιογράφους, υπό τον τίτλο «ΝΟΣΤΟΣ 3» περιέγραψε έναν χρόνο μετά, για τα όσα συνέβησαν εκείνες τις ημέρες.

Στις 2 Μαρτίου, το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής διπλωματικής αποστολής από το Προξενείο της Μαριούπολης πήρε τη μεγάλη απόφαση να βγει από την υπό ρωσική πολιορκία πόλη. Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, μαζί με δεκάδες πολίτες είχαν καταφύγει στο κτήριο του ΟΑΣΕ. «Είχαμε στείλει τις συντεταγμένες του κτηρίου. Η αίσθηση που είχαμε τότε ήταν ότι η κατάσταση γινόταν κάθε μέρα και χειρότερη» ανέφερε ο Έλληνας πρέσβης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν στο ρωσικό μπλόκο πριν το χωριό Μάνγκους. Μην έχοντας επίσημα έγγραφα, μας σημάδευαν με τανκ, ελεύθεροι σκοπευτές» τόνισε ο ίδιος.

Δείτε βίντεο:


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cqtje5qsxuop)

Λίγη ώρα μετά, το κομβόι των 60 αυτοκινήτων έφτασε στο χωριό Μάνγκους. Η αποστολή δέχτηκε προειδοποιητικές βολές από ελεύθερους σκοπευτές. «Η μοναδική γέφυρα είχε καταστραφεί. Έρχονται οι πρώτες βολές. Παγωμάρα… αναστροφή όλη η αυτοκινητοπομπή. Δεν είναι καθόλου εύκολο» ανέφερε ο κ. Κωσταλένος.

Το κομβόι κατάφερε μετά από 12 ώρες να διανύσει μία απόσταση 180 χιλιομέτρων και να φτάσει στην Ζαπορίζια, βράδυ. Την επομένη ξεκίνησε η διαδρομή προς τα σύνορα. Βομβαρδισμένα χωριά και μπλόκα. Είχε νυχτώσει ενώ υπήρχε και απαγόρευση κυκλοφορίας. Ξαφνικά, βρέθηκε ελπίδα καθώς ένα ολόκληρο εβραϊκό χωριό άνοιξε τα σπίτια του, καθώς και ένα μοναστήρι.

«Δεν μπορούσαμε να μείνουμε στα αυτοκίνητα – υπήρχαν γυναικόπαιδα. Θα μέναμε από καύσιμα. Το λέω για πρώτη φορά, η πρεσβεία των ΗΠΑ και του Ισραήλ κινητοποιήθηκαν με το ΥΠΕΞ ταχύτατα. Στο χωριό Ούμαν» είπε ο Έλληνας πρέσβης.

Τρεις ημέρες μετά την έξοδο από την Μαριούπολη η αυτοκινητοπομπή έφτασε στα σύνορα με την Μολδαβία κι από εκεί στη Ρουμανία.

Στην ερώτηση «Έναν χρόνο μετά, τι πιστεύετε για εκείνες τις ημέρες;», εκείνος απάντησε: «Όπως έχω πει, ήμασταν τυχεροί. Ένα πράγμα να είχε πάει στραβα, θα είχαν πάει όλα στραβά…».

Συνολικά, 189 άτομα κατάφεραν να εγκαταλείψουν με τη «ΝΟΣΤΟΣ 3». Ανάμεσά τους 2 έγκυες και 79 παιδιά.