17 Ιανουαρίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ – 40 εκατομμύρια παγκοσμίως οι ασθενείς

9C38D97FBE6D6003EEEE5C1D8BB5853C.jpgΑπό τη νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85.

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ η σημερινή, με τους ασθενείς στην Ελλάδα να φτάνουν τους 140.000 και τα 40 εκατομμύρια παγκοσμίως από αυτή την τόσο σοβαρή, αλλά και τόσο υποτιμημένη αυτή νόσο. Από τη νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας και την ολοκλήρωση της εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια, η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων την ερχόμενη εβδομάδα στα Κέντρα Ημέρας της εταιρείας σε Αμπελοκήπους, Παγκράτι, Μαρούσι, Ηλιούπολη και Αγ. Παρασκευή με βασικότερη την Παρασκευή το απόγευμα (19.00) στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

1. Δευτέρα 22 έως και Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Εβδομάδα Ενημέρωσης, Πρόληψης και Έγκαιρης Διάγνωσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Στα Κέντρα Ημέρας της εταιρείας σε Αμπελοκήπους, Παγκράτι, Μαρούσι, Ηλιούπολη και Αγ. Παρασκευή, από τις 10:00 έως και τις 17:00, ειδικευμένοι επιστήμονες θα κάνουν δωρεάν τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για τον ασθενή και τους οικείους του γιατί τους επιτρέπει:
• να ξεκινήσουν έγκαιρα φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες
• να προγραμματίσουν το μέλλον με τη ρύθμιση νομικών, ιατρικών και οικονομικών
θεμάτων
• να εκπαιδευτούν, ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την καθημερινότητά τους
• να μειώσουν το συνολικό κόστος φροντίδας

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 9011 40 41 51

Επίσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους παράγοντες κινδύνου και τις στρατηγικές πρόληψης της άνοιας.

2. Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014

Μια διαφορετική εκδήλωση Στήριξης και Ενημέρωσης, Γνώσης και Δημιουργίας,
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ώρα 7 το απόγευμα. Eίσοδος ελεύθερη.

Στην εκδήλωση θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, παρουσία επισήμων, φίλων, ασθενών και φροντιστών.

Τέλος, άτομο με νόσο Αλτσχάιμερ και ο φροντιστής του θα περιγράψουν την καθημερινότητά τους και πώς αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, που προκύπτουν.  Kοινό και δημοσιογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τα ερωτήματά του σχετικά με την Άνοια και να συζητήσουν με τους ειδικούς.Υγεία