12 Ιουλίου 2020

Παναγιωτόπουλος: Δεν πτοούμεθα από τις τουρκικές προκλήσεις

Έντονη καταδίκη από το ΥΠΕΞ: Καλούμε την Τουρκία να εισέλθει στον 21ο αιώνα» – «Τέτοιου είδους συμπεριφορές από την Τουρκία δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Την καταδίκη του στην τουρκική προκλητικότητα εξέφρασε από το Φαρμακονήσι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, λίγο μετά την παρενόχληση που έγινε από τουρκικά μαχητικά F-16 στο ελικόπτερο που επέβαινα μαζί και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Πάντως, ο κ. Παναγιωτόπουλος διεμήνυσε ότι «δεν πτοούμεθα καθόλου» και συμπλήρωσε ότι τέτοιες ενέργειες «δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης».

Έντονη ήταν και η καταδίκη του υπουργείου Εξωτερικών, που σε ανακοίνωσή του κάλεσε την Τουρκία να εισέλθει στον 21ο αιώνα.

«Προ ολίγου το ελικόπτερο που μας μετέφερε υπέστη παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν νιώσαμε αυτή την παρενόχληση. Αντιθέτως, όταν σηκώσαμε τα μάτια ψηλά στον ουρανό είδαμε τα ελληνικά μαχητικά που ήδη είχαν διώξει από την περιοχή τα τουρκικά μαχητικά, εδώ στο Φαρμακονήσι. Αυτό που θα ήθελα όμως να πω είναι ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας, δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης, που θα έπρεπε να επιζητούν και οι δύο πλευρές αυτήν την ώρα. Εμείς πάντως δεν πτοούμεθα καθόλου. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σε όλο το μήκος των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας τα φυλάττουν ως άγρυπνοι φρουροί, όπως έκαναν πάντα», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα φυλάκια, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει τις φρουρές, να ελέγξει την τήρηση των μέτρων για την προστασία από το στέλεχος κορωνοϊού Covid-19 και να διαπιστώσει το υψηλό ηθικό των αξιωματικών, των υπαξιωματικών και των στρατιωτών που υπηρετούν εκεί.

Έντονη καταδίκη από το υπουργείο Εξωτερικών

Έντονη ήταν και η καταδίκη του υπουργείου Εξωτερικών για το περιστατικό.

«Πρόκειται για ακόμη μια απαράδεκτη τουρκική ενέργεια», σημειώνει χαρακτηριστικά το υπουργείο. «Μια ενέργεια που επιβεβαιώνει για μια εισέτι φορά τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιμένοντας σε αναχρονιστικές αντιλήψεις των διεθνών σχέσεων καθώς και σε μια αδιέξοδη παραβατικότητα».

«Την καλούμε να εισέλθει στον 21ο αιώνα», σημειώνει. «Nα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και των λοιπών χωρών της περιοχής και να εργαστεί εποικοδομητικά στο πλαίσιο των κανόνων καλής γειτονίας, σεβόμενη και όχι παραβιάζοντας συστηματικά το διεθνές δίκαιο».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει:

Καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο τη σημερινή προκλητική παρενόχληση από τουρκικά αεροσκάφη του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κ. Φλώρο.

Πρόκειται για ακόμη μια απαράδεκτη τουρκική ενέργεια. Μια ενέργεια που επιβεβαιώνει για μια εισέτι φορά τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιμένοντας σε αναχρονιστικές αντιλήψεις των διεθνών σχέσεων καθώς και σε μια αδιέξοδη παραβατικότητα.

Την καλούμε να εισέλθει στον 21ο αιώνα. Nα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και των λοιπών χωρών της περιοχής και να εργαστεί εποικοδομητικά στο πλαίσιο των κανόνων καλής γειτονίας, σεβόμενη και όχι παραβιάζοντας συστηματικά το διεθνές δίκαιο.

Ειδήσεις σήμερα:

Καρέ-καρέ η παρενόχληση Παναγιωτόπουλου και αρχηγού ΓΕΕΘΑ από τουρκικά F-16

Απίστευτη πρόκληση: Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν ελικόπτερο με τον Ν. Παναγιωτόπουλο – Δείτε φωτογραφίες

Ιταλία: Η Μαφία κερδίζει χρυσάφι την εποχή του ΚορωνοϊούΠολιτική