Πολιτική

Παναγιωτόπουλος: Eντός Μαρτίου στη Βουλή η σύμβαση αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Με αφορμή το θέμα της χρήσης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, ο ΥΕΘΑ ανακοίνωσε πως σύντομα θα φτάσει στη Βουλή η σύμβαση συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το πρωτόκολλο τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο Υπουργός απαντώντας στην κριτική του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου για την χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ επισήμανε «έχω ακούσει ενστάσεις για το θέμα από εσάς, τους Τούρκους και τους Ρώσους. Η μερική χρήση του λιμένα Αλεξανδρούπολης από τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ εντάσσεται στις προβλέψεις της σύμβασης αμοιβαίας συνεργασίας με τις ΗΠΑ την τροποποίηση της οποίας θα συζητήσουμε σύντομα, τις επόμενες ημέρες εντός του επόμενο μήνα, στην Βουλή. Τότε θα δούμε και όλες τις τοποθεσίες που αφορά, δηλαδή την Αλεξανδρούπολη, την Σούδα και το Στεφανοβίκειο».

Ειδικά για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σημείωσε πως «Έγιναν εργασίες από τις ΗΠΑ για να διευρύνουν τη χρήση του λιμένα ώστε να καταστεί δυνατή η προσέγγιση από μεγάλα πλοία. Επομένως η χρήση και η σχέση είναι διμερής μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Δεν εντάσσεται σε πλαίσιο ΝΑΤΟικης λειτουργίας. Μην κάνετε αναλύσεις για ΝΑΤΟικους κλοιούς. Έχουν εκφράσει ενόχληση οι Ρώσοι και οι Τούρκοι καθώς εσφαλμένα θεωρούν την Αλεξανδρούπολη απαρχή απειλών. Αυτό είναι εντελώς εσφαλμένο. Υπάρχει ευρύτερος σχεδιασμός οικονομικής αναβάθμισης της περιοχής βραχίονας της οποίας είναι η αξιοποίηση του λιμένα».

Στην παρέμβαση του υπουργού απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας ο οποίος χαρακτήρισε πως η συμφωνία για την Αλεξανδρούπολη «είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα». «Η υπόθεση της Αλεξανδρούπολης δεν εξασφαλίζει αμοιβαιότητα συμφερόντων. Είναι συμφωνία που δεν είναι αμοιβαία επωφελής. Είναι μονομερώς ωφέλιμη μόνο για τις ΗΠΑ και επικίνδυνη για την χώρα μας» είπε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική