21 Ιανουαρίου 2022

Παναγιωτόπουλος για τουρκικές προκλήσεις: 4,5 χιλιάδες παραβιάσεις αυτοί, 4,5 χιλιάδες αναχαιτίσεις εμείς

«Δεν υπάρχει τώρα θέμα αύξησης της θητείας» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Βουλή – Επιπλέοντόνισε ότι το 2020 αποτελεί έτος αναστροφής του προϋπολογισμού για τα εξοπλιστικά καθώς αναμένεται σημαντική ενίσχυση των σχετικών προγραμμάτων

Διαβεβαιώσεις στην εθνική αντιπροσωπεία πως οι Ένοπλες Δυνάμεις θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, εαν αμφισβητηθούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας έδωσε ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Βουλή.

“Έχω την ευθύνη να είμαι επικεφαλής ενός υπουργείου που όποτε απαιτήθηκε, στάθηκε και στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, είτε αυτές αφορούν προκλήσεις στην περιοχή μας είτε ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από προκλητικούς αμετανόητους και απροκάλυπτα επιθετικούς γείτονές μας” ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας επισήμανε ότι “Γίνεται λόγος για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας απο τουρκικά αεροσκάφη. Είμαστε μαζί τους. Εκαναν 4,5 χιλιάδες παραβιάσεις αυτοί το 2019; Κάναμε 4,5 χιλιάδες αναχαιτίσεις εμείς. Είμαστε συνεχώς δίπλα τους”

Ο υπουργός τόνισε ότι το 2020 αποτελεί έτος αναστροφής του προϋπολογισμού για τα εξοπλιστικά καθώς αναμένεται σημαντική ενίσχυση των σχετικών προγραμμάτων με χρηματοδότηση απο το αποθεματικό.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στρατιωτικής θητείας λέγοντας “Δεν υπάρχει τώρα θέμα αύξησης της θητείας. Δεν ξέρω που θα οδηγήσουν οι ανάγκες αλλά εγώ νομίζω πως πρέπει να καταστήσουμε προτεραιότητα την πρόσληψη επίλεκτων διαλεγμένων επαγγελματικών οπλιτών στελεχών και στους 3 κλάδους. Θα είχε μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων”.

“Πρέπει όλες οι παρατάξεις να συμβάλουν ώστε να ισχύσει η συνθήκη: ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται περιβάλλον ασφάλειας στην χώρα και αυτό οδηγεί σε περιβάλλον ανάπτυξης” είπε μεταξύ άλλων για να εκφράσει την αισιοδοξία απο την διακομματική στήριξη που έλαβε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F16.

“Ωρίμασαν οι συνθήκες για να ψηφίσουν ολες οι παρατάξεις τις δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας που αποτελούν πεδίο εθνικής ομόνοιας, ομοψυχίας και αποφασιστικότητας. Με τον τρόπο αυτό εκπέμπουμε μήνυμα τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας” είπε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι την περίοδο 2009 – 2019 υπήρξαν σημαντικές περικοπές “κατά 21% στις αποδοχές των στελεχών των Ε.Δ. Κατά 63% ή 920 εκατ. ευρώ για καύσιμα και συντήρηση εξοπλισμού. Κατά 76% ή 1,67 δις ευρώ για εξοπλιστικά. Συνολικά είχαμε πάνω απο 49% ή 3,2 δις ευρώ λιγότερα για την Άμυνα¨για να προσθέσει “Εκπέμπω σήμερα άλλο μήνυμα. Αναστροφή της τάσης μείωσης των δαπανών”.

Αναφορικά με τα εξοπλιστικά κονδύλια εξήγησε: ”Υπάρχει προοπτική για επιπλέον ενίσχυσή τους απο το αποθεματικό του υπουργείου Οικονομικών. Ακούω τις προτάσεις απο όλες τις παρατάξεις. Να είστε σίγουροι ότι δεν το άκουσα μόνο εγώ. Το ακούει και ο πρωθυπουργός που είναι πεπεισμένος ότι αυτή είναι η ώρα για ενίσχυση των κονδυλίων για εξοπλιστικά αλλά να γίνει με προτεραιοποίηση και με βάση τις ανάγκες που προτάσσονται απο την στρατιωτική ηγεσία. Ήδη οι προτάσεις κατατίθενται για να πάμε στις αποφάσεις μέσω της διάθεσης πλεονάσματος”.Πολιτική