SelectedΠολιτική

Παναγιωτόπουλος: Προχωρημένες οι συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία των F-35

Την ικανοποίησή του για την επίσκεψη στις ΗΠΑ και την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας – «Έχει πολύ μέλλον η υπόθεση» αναβάθμισης και αγοράς F-16 της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, είπε

«Απολύτως θετικό» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις Ηνωμένες Πολιτείες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Είναι εξαιρετικά σπάνιο να σηκώνονται και να χειροκροτούν έναν ομιλητή βουλευτές και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος κάνοντας λόγο για «ιστορική επιτυχία» της χώρας μας.

Υπάρχει «αίσθηση ικανοποίησης, υπερηφάνειας και αρκετή συγκίνηση θα μπορούσα να πω για μία πραγματικά ιστορική ομιλία που συνεπήρε και κατακέρδισε στην ουσία το σύνολο του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ. Μας είπαν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να σηκώνονται από τα έδρανά τους Βουλευτές και των δύο κομμάτων ταυτοχρόνως και να επευφημούν και να χειροκροτάνε τον ομιλητή. Αυτό το πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι θα έλεγα μία πάρα πολύ σημαντική και ιστορική επιτυχία της χώρα μας», είπε ο υπουργός Άμυνας.

Για την προοπτική προσκτήσεως F-35, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Δηλώνω ικανοποιημένος διότι αυτό εισηγήθηκα στον Πρωθυπουργό όταν με ερώτησε τι θα μπορούσε να ζητήσει από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Το F-35 είναι το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που θα αποτελέσει, σχεδόν εξ ολοκλήρου, το βασικό μαχητικό σε επίπεδο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Ήδη έχουν υπάρξει αρκετά προχωρημένες συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία, τη Lockheed Martin η οποία ενδιαφέρεται να ενισχύσει τη σχέση της με τη δική μας εγχώρια αμυντική βιομηχανία σε αυτό το επίπεδο, δηλαδή την ΕΑΒ. Στην επιστολή Μπλίνκεν που συνόδευσε τη δεύτερη τροποποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που περάσαμε από τη Βουλή, οι ΗΠΑ αναγνώριζαν το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα F-35».

Για τα εξοπλιστικά της Ελλάδας, σχόλιασε: «Κάνουμε αυτό που πρέπει για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Και να αποθαρρύνουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές και βλέψεις και επιβουλές από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Έχουμε προχωρήσει στην εκπόνηση ενός σχεδίου για την ενίσχυση συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Τα βήματα τα έχετε δει, τα έχετε παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το σχέδιο εντάσσεται και η απόκτηση των F-35, στο μέλλον όμως. Ο προϋπολογισμός για τις δαπάνες σε εξοπλισμούς έχει ανέβει μέσα σε δυο χρόνια από τα 500 εκατομμύρια του 2019 και ’20 στα 3,5 δισ. του 2022. Θα υπάρχουν αυξομειώσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως θα είναι σημαντικά ενισχυμένος σε σχέση με τις εποχές των «ισχνών αγελάδων». Όσον αφορά στις επόμενες αποφάσεις για το Πολεμικό Ναυτικό, ασφαλώς και θα τις πάρουμε πριν προχωρήσει ή δρομολογηθεί η υπόθεση των F-35. Θα τις πάρουμε μέσα στο καλοκαίρι».

Για την κριτική της Τουρκίας, είπε πως «η ισορροπία διαταράσσεται και το περιβάλλον ασφαλείας και σταθερότητα διαταράσσεται με τις συμπεριφορές της Τουρκίας που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα. Και δεν είναι πρόβλημα μόνο διμερές για την Ελλάδα, αλλά πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζουν όλοι οι εταίροι στην περιοχή».

Αναφερόμενος στο αίτημα της Τουρκίας για την απόκτηση F-16, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε: «Είχα πει και στη Βουλή, όταν συζητήθηκε η Αμοιβαία Αμυντική Συνεργασία με τις ΗΠΑ ότι ο δρόμος για την απόκτηση ή την αναβάθμιση των F-16 σύμφωνα με αυτά που ζητεί η τουρκική πλευρά, είναι μακρύς και αβέβαιος. Άλλα ζήτησαν από την αμερικανική Κυβέρνηση και άλλα τους προσέφερε η διοίκηση Μπάιντεν. Τους προσέφερε την απόκτηση κάποιων πυραυλικών συστημάτων και την αναβάθμιση κάποιων συστημάτων ραντάρ και όχι τη συνολική αναβάθμιση και αγορά 120 συνολικά F-16 στην εκδοχή Viper. Έχω σοβαρές αμφιβολίες αν εγκριθεί από τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, δηλαδή το Κογκρέσο και τη Γερουσία. Οι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να δεχθούν την παράλληλη απόκτηση και F-35 και S-400 και εμμένουν σε αυτή τους την απόφαση. Οπότε έχει πολύ μέλλον αυτή η υπόθεση και θα εξαρτηθεί από τη συνολική συμπεριφορά των Τούρκων».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, η Ελλάδα εισακούγεται και εκτιμάται από τους συμμάχους της, και μάλιστα από τον ισχυρότερο σύμμαχο, που δεν είναι άλλος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναγνωρίζεται ως αξιόπιστος εταίρος.

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «εμείς αναπτύξαμε τα επιχειρήματά μας και εξηγήσαμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας αυτήν την εποχή απέναντι στη σύμμαχο Ελλάδα με τις υπερπήσεις και τις προκλητικές δηλώσεις».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected