Πολιτική

Πάνω από 63.000 ψήφισαν στις προκριματικές του ΣΥΡΙΖΑ: Φαραντούρης, Παππάς και Μπεκατώρου πρώτοι στην Αττική

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, αλλά και οργανωτικά προβλήματα κύλησε η χθεσινή ημέρα των προκριματικών εκλογών για την συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς το 98% των κατά τόπους εκλογικών τμημάτων λειτούργησαν ομαλά από τις 8 το πρωί, οπότε άνοιξαν οι κάλπες μέχρι τις 9 το βράδυ που σφραγίστηκαν, λόγω παράτασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ψήφισαν σε όλη τη χώρα πάνω από 63.000 ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 57.000 είναι παλιά και νέα μέλη και περίπου 6.000 φίλοι, με ζητούμενο την ανάδειξη των 35 υποψηφίων που θα συμπεριληφθούν στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.


syriza23

Στις προκριματικές ψήφισαν 57.000 παλιά και νέα μέλη και περίπου 6.000 φίλοι

Σημειωτέον ότι δικαίωμα ψήφου είτε δια ζώσης, είτε ψηφιακά είχαν όλα τα κομματικά μέλη, που υπολογίζονται στις 240.000 περίπου, αλλά και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οι οποίοι μπορούσαν να λάβουν μέρος στη χθεσινή διαδικασία ακόμη και με την προσέλευσή τους, στις κατά τόπους κάλπες.

Στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία συγκέντρωνε και τις πλέον ηχηρές υποψηφιότητες, στις πρώτες θέσεις φέρονται να κατατάσσονται, κατά πληροφορίες, ο ακαδημαϊκός, Νικόλας Φαραντούρης, ο μπασκετμπολίστας, Νίκος Παππάς και η Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου, ενώ καλή επίδοση φαίνεται να έχουν πετύχει οι Γιώργος Τσίπρας και Δημήτρης Παπανώτας.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, με την πρωτιά φέρονται να φλερτάρουν οι πρώην Υπουργοί, Παναγιώτης Κουρουμπλής στη δυτική Ελλάδα και Ολυμπία Τελιγιορίδου στη Δυτική Μακεδονία αντίστοιχα, αλλά και ο πρώην Βουλευτής, Μάριος Κάτσης στην Ήπειρο. Στην Στερεά Ελλάδα, υψηλές επιδόσεις φέρονται να έχουν σημειώσει η γιατρός Ελευθερία Γκλέτσου και ο επιχειρηματίας και πρώην παίκτης του «Survivor», Νάσος Παπαργυρόπουλος. Ανάμεσα στις Δώρα Αυγέρη και Δώρα Τσαμπάζη θα κριθούν, όπως φαίνεται, οι πρώτες θέσεις στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ ψηλά βρέθηκαν στην προτίμηση των Κρητικών ο Βασίλης Κασσελάκης, η Μαρία Καλουδιώτη και η Μαρία Τζωρακάκη.

Η πρώτη εικόνα, όμως, ως προς τη σταυροδοσία δεν θεωρείται απόλυτα αντιπροσωπευτική, καθώς αυτή προέκυψε από την επεξεργασία της δεξαμενής της ηλεκτρονικής ψήφου, που είναι σαφώς μικρότερη από όσους προσέφυγαν στις κάλπες, αλλά και από λίγα εκλογικά τμήματα, το σύνολο των οποίων αναμένεται να καταμετρηθεί σήμερα.

Χαμηλές πτήσεις

Από πλευράς της, η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για διαδικασία που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, καθώς στην ψηφοφορία «υπήρξε μαζική συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία», όπως σημειώνουν. Η ομολογουμένως πρωτόγνωρη διαδικασία, ωστόσο, κυμάνθηκε χαμηλότερα από τα επίπεδα συμμετοχής της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο σημερινός Πρόεδρος του κόμματος είχε συγκεντρώσει 74.000 ψήφους σε σύνολο περίπου 200.000 μελών. Ταυτόχρονα, η χθεσινή ψηφοφορία δεν διαφοροποιήθηκε πολύ ως προς τη συμμετοχή και σε σχέση με τις πρόσφατες, εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των νέων νομαρχιακών και τοπικών, συντονιστικών οργάνων, όπου δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο τα κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική