7 Φεβρουαρίου 2023

Παναγιωτόπουλος: Mετά τα Rafale και τις Belharra ακολουθεί η κάλυψη των αναγκών του Στρατού Ξηράς

ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση υπερ των συμβάσεων για Rafale, Belharra και τορπίλες – Επιφυλάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ

Μέτωπο ευρύτερης πλειοψηφίας διαμορφώνουν στην Βουλή οι συμβάσεις ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων για την πρόσκτηση νέων πολεμικών αεροσκαφών Rafale, φρεγατών Belharra και σύγχρονων τορπιλών για τα υποβρύχια.

Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση υπογράμμισαν ότι θα υπερψηφίσουν τις επίμαχες συμβάσεις επισημαίνοντας ότι αποτελεί ύψιστη εθνική ανάγκη η περαιτέρω θωράκιση της αποτρεπτικής ισχύς της χώρας μας την στιγμή που η Τουρκία αυξάνει ακραία την προκλητική της τακτική.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την στάση που θα κρατήσει στην τελική ψηφοφορία που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης είχε καταψηφίσει τον προϋπολογισμό για τις Ενοπλες δυνάμεις αλλά και την πρώτη προμήθεια των 18 Rafale.

Το ΚΚΕ δήλωσε ότι καταψηφίζει και θα δηλώσει «παρών» στην προμήθεια τορπιλών ενώ επιφυλάχθηκε και το ΜεΡΑ25.

Κλείνοντας την συνεδρίαση ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε πως μετά τις συμβάσεις που καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού θα ακολουθήσουν νέα εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση του Στρατού Ξηράς.

«Εφόσον έχουμε χρόνο θα έρθουν κι άλλες παρεμβάσεις που θα ολοκληρώσουν το φάσμα των αναγκών και στους 3 κλάδους. Καλύφθηκαν ικανοποιητικά πολλές ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, προχωρούμε τώρα και στο Πολεμικό Ναυτικό. Ασφαλώς και ο Στρατός Ξηράς έχει τις δικές του ανάγκες και αυτή την ώρα γίνονται διαπραγματεύσεις και για τις ανάγκες του στρατού Ξηράς. Υπάρχει συνολικό σχέδιο. Έχουμε συνολικό σχέδιο και θα το διαπιστώσετε στο άμεσο μέλλον με όσα θα φέρουμε για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή».

Παράλληλά, ο υπουργός απάντησε και στην κριτική για το τελικό κόστος των φρεγατών εξηγώντας πως το αρχικό ποσό των 3,49 δις ευρώ που είχε εξαγγελθεί και από τον πρωθυπουργό δεν περιελάμβανε τις τελικές κρατήσεις ενώ για την συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είπε μεταξύ αλλων πως η Naval group έχει συμπεριλάβει περισσότερες από 50 ελληνικές εταιρείες για κατασκευαστικά έργα. Τέλος, τόνισε ότι ο βαθμός «εμπλοκής» των ελληνικών ναυπηγείων σε Ελευσίνα και Σκαραμαγκά θα εξαρτηθεί και από τις επενδύσεις που θα γίνουν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.Πολιτική