13 Μαΐου 2021

Παραγραφή αδικημάτων της Χρυσής Αυγής λόγω νέου Ποινικού Κώδικα

Την απαλλαγή των κατηγορουμένων, βασισμένη στον νέο Ποινικό Κώδικα, ζήτησε η εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, για την υπόθεση της επίθεσης μελών της Χρυσής Αυγής στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, το 2013. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται ο ευρωβουλευτής Ι. Λαγός και ο πρώην βουλευτής Ν. Μίχος.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό,  η απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας έχει καταργηθεί, και το αδίκημα θα πρέπει να μετατραπεί σε απλή φθορά ξένης ιδιοκτησίας, ενώ η ποινική δίωξη πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη αφού η έγκληση δεν υποβλήθηκε από τον ιδιοκτήτη του χώρου αλλά τον πολιτικώς ενάγοντα.

Συγκεκριμένα, αναπτύσσοντας την πρότασή της προς το δικαστήριο η εισαγγελέας, ζήτησε την παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος των κατηγορουμένων, επισημαίνοντας τα εξής: «Επειδή είμαστε σε μεταβατικό στάδιο με τον νέο Ποινικό Κώδικα, εξαντλώ την πρότασή μου στο δικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε πραγματικά περιστατικά για τους κατηγορούμενους, καθώς υπάρχουν κωλύματα δικονομικού χαρακτήρα. Ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας έφεραν μεγάλες διαφοροποιήσεις και αλλαγές. Το κατά πόσο θα είναι επιτυχημένα θα φανεί στην πράξη».

Για την κατηγορία της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, η εισαγγελέας επισήμανε πως εφόσον δεν προκύπτει από ιατροδικαστική έκθεση εάν πράγματι οι βλάβες του πολιτικού ενάγοντα ήταν επικίνδυνες, καθώς ο ίδιος αρνήθηκε την εξέτασή του από ιατροδικαστή και δεν προσκομίστηκε ποτέ σχετική ιατρική βεβαίωση, το δικαστήριο πρέπει να σχηματίσει κρίση από τις καταθέσεις.

Η εισαγγελέας εκτίμησε πως οι μαρτυρικές καταθέσεις είναι αντιφατικές και δεν προσδιορίζουν το μέγεθος των βλαβών του θύματος. «Ο ίδιος μίλησε για 15 άτομα που τον χτυπούσαν αλλά δεν έχουμε άλλη κατάθεση σχετική, δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες», υπογράμμισε. Σύμφωνα με την ίδια, η βλάβη του παθόντα «δεν φέρει τα χαρακτηριστικά επικίνδυνης και για αυτό θα πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία σε απλή σωματική που ένεκα της απειλούμενης ποινής έχει παύσει υφ’ όρων». Συνακόλουθα, όπως ανέφερε, οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν και από την ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις, εφόσον παύει η δίωξη για το κύριο αδίκημα.

Τέλος, κατά την εισαγγελική λειτουργό και η οπλοχρησία δεν μπορεί να αποδοθεί σε κανέναν, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα καταδίκης για τις κύριες πράξεις και επομένως δεν προκύπτει πως χρησιμοποιήθηκε το όπλο.Πολιτική