Πολιτική

Παραίτηση του αρχηγού της Αεροπορίας Στρατού: Το παρασκήνιο, η κριτική για τα Σινούκ και η απάντηση Παναγιωτόπουλου

Η πίεση από την διαχείριση της κρίσης των πυρκαγιών – Τι διαδραματίστηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Πενταγώνου – Πώς δόθηκε λύση στην κρίση – Η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στον ΣΥΡΙΖΑ

Η παραίτηση του Αρχηγού της Αεροπορίας Στρατού, υποστρατήγου Γιώργου Κουμεντάκου και η εν συνεχεία από κοινού απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας να παραμείνει στη θέση του, με το αιτιολογικό ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις εν θερμώ, αποτελεί ένα ξεκάθαρο δείγμα του μεγέθους της πίεσης κάτω από την οποία λειτούργησε όλες τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ιδιαίτερα μετά την καθοριστική εμπλοκή του στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Παράλληλα ο τρόπος που εξελίχθηκε η υπόθεσης ανέδειξε αφενός τη δυσκολία να καλυφθούν οι ανάγκες υποστήριξης των εναέριων μέσων εξαιτίας της συχνής χρήσης τους σε αποστολές που ξεφεύγουν του επιχειρησιακού τους χαρακτήρα (αεροδιακομιδές, μεταφορές υψηλών προσώπων κτλ) αφετέρου το έντονο παρασκήνιο που μετέφερε από τον παρόντα σε μελλοντικό χρόνο τις όποιες αποφάσεις για αλλαγές στα ανώτερα κλιμάκια του Στρατού Ξηράς, στο μέτρο τουλάχιστον που αυτές εμμέσως συνδέονται με τον τομέα συνεισφοράς των Ε.Δ στη δασοπυρόσβεση.

Το παρασκήνιο μιας παραίτησης που δεν… έγινε

Πιο συγκεκριμένα, ως προς την παραίτηση του Αρχηγού της Αεροπορίας Στρατού η οποία αν και δεν τελεσφόρησε, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο σε γραπτή δήλωσή του να κάνει λόγο για «παραιτήσεις που δεν ισχύουν», βρίθει ωστόσο ενός έντονου παρασκηνίου και διεργασιών οι οποίες ξεκίνησαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και κορυφώθηκαν χθες.

Στο επίκεντρο αυτών των διεργασιών βρέθηκαν ο κ. Κουμεντάκος και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικού του ΓΕΣ, υποστράτηγος Χ. Στελιανός. Αμφότεροι είχαν μπει στο στόχαστρο του Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνου Φλώρου, οποίος εδώ και περίπου τρεις μήνες ασκούσε έντονη πίεση προς τη στρατιωτική ηγεσία του ΓΕΣ προκειμένου να μετακινηθούν από τις θέσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και ενόσω οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν πλέον εμπλακεί ενεργά σε όλα τα πύρινα μέτωπα της χώρας, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκληση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου το οποίο αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να μεταθέσει τους κ. Κουμεντάκο και Στελιανό, τον πρώτο στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) και τον δεύτερο σε θέση «ψυγείο» στη Γενική Επιθεώρηση Στρατού. Ο συγκεκριμένος φάκελος υπογράφθηκε από τον Α.ΓΕΣ κ. Χ. Λαλούση και εν συνεχεία πήγε προς υπογραφή και στον Α/ΓΕΕΘΑ κ Κ. Φλώρο προκειμένου από εκεί και έπειτα να πάρει το δρόμο του προς την πολιτική ηγεσία. Η συγκεκριμένη διαδικασία ξεκίνησε την Παρασκευή και σχεδόν αμέσως διέρρευσε. Η διαρροή είχε ως αποτέλεσμα οι εν λόγω μεταθέσεις να γίνουν γνωστές σε έναν ευρύτερο κύκλο, πριν ακόμη αυτές να λάβουν τις τελικές υπογραφές.

Ταυτόχρονα θα συνδεθούν με τις μικρές διαθεσιμότητες των ελικοπτέρων Σινούκ, τα οποία λόγω τεχνικών προβλημάτων και ελλείψεων στα ανταλλακτικά τους δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν όσο θα περίμενε η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Εξαιτίας των παραπάνω και λόγω του κινδύνου το ΥΠΕΘΑ να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της κριτικής επωμιζόμενο μερίδιο της ευθύνης που δεν του αναλογούσε, ο Α/ΓΕΕΘΑ παρατήρησε πάνω στο φάκελο πως δεν είναι ώρα για μεταθέσεις και αυτό παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αρχικά είχε υποκινήσει τις σχετικές εξελίξεις. Προς την κατεύθυνση ματαίωσης των σχετικών διαδικασιών είχε προηγηθεί άτυπη παρέμβαση και του υπουργού κ. Παναγιωτόπουλου.

Χθες ωστόσο τα πράγματα πήραν νέα τροπή, με τον κ. Κουμεντάκη να ενημερώνει τον κ. Φλώρο για την πρόθεσή του να παραιτηθεί, δημιουργώντας έτσι κλίμα αναστάτωσης στο Πεντάγωνο, μιας και επρόκειτο για κάτι που θεωρήθηκε ότι ήταν αφενός άτοπο αφετέρου έπληττε και την εικόνα του αραγούς μετώπου που ήθελε να εμφανίσει η κυβέρνηση ως προς την στάση συνολικά του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Κουμεντάκης υπέβαλε την παραίτησή του αμέσως όταν του ανακοινώθηκε και επίσημα η μετακίνησή του στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως έμμεση μομφή για τη διαχείριση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης του στρατού. Για την εξέλιξη ενημερώθηκε άμεσα ο κ. Παναγιωτόπουλος, προχωρώντας χθες το μεσημέρι στην σύγκληση σύσκεψης στο γραφείο του στο Πεντάγωνο με τη συμμετοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου, του αρχηγού ΓΕΣ Χ. Λαλούση και του υφυπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να μην ληφθούν αποφάσεις εν θερμώ και ο κ. Κουμεντάκος να παραμείνει στη θέση του ασκώντας κανονικά τα καθήκοντά του.

Το θέμα επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά η αξιωματική αντιπολίτευση προχωρώντας στην έκδοση ανακοίνωσης που συνέδεε την παραίτηση του Αρχηγού Αεροπορίας Στρατού με «λόγους που σχετίζονται με τη διαχείριση των ελικοπτέρων Σινούκ στη μάχη με τις φωτιές». Απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παναγιωτόπουλος αφού τόνισε πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης σε κάθε εθνική δοκιμασία, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Προσωπικού, το οποίο εξασφαλίζει την ύψιστη επιχειρησιακή και λειτουργική επάρκεια των μέσων» κάλεσε την Αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και όλους όσοι αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο γεγονός να είναι προσεκτικοί σε αυτές τις κρίσιμες ώρες «και να μην αναφέρονται ακόμη και με επίσημες ανακοινώσεις, σε παραιτήσεις που δεν ισχύουν».

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε χθες το απόγευμα και το Γενικό Επιτελείο Στρατού σημειώνοντας πως «τα όσα αναφέρονται σε ομάδα δημοσιευμάτων περί παραίτησης του Διευθυντή Αεροπορίας Στρατού, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο εν λόγω ανώτατος αξιωματικός παραμένει στην θέση του συνεχίζοντας να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντα του, όπως έκανε ως τώρα».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική