5 Οκτωβρίου 2022

Παρακολουθήσεις: Χωρίς κινητά τηλέφωνα τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη συνεδρίαση

Να στεγανοποιήσει το απόρρητο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αύριο και αφορά τις παρακολουθήσεις και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ επιχειρεί το προεδρείο της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας επικοινώνησε με τις κοινοβουλευτικές ομάδες και ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις ώστε οι βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να αφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα εκτός αίθουσας για να διαφυλαχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό το απόρρητο της διαδικασίας.

Πιθανότατα, ο κ. Τασούλας να επαναφέρει το συγκεκριμένο ζήτημα στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που συνεδριάζει αυτή την ώρα.

Η λήψη αυξημένων μέτρων κρίθηκε απαραίτητη λόγω των διαρροών που παρατηρήθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής κατά την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Τότε ο κ. Τασούλας σε ανακοίνωσή του είχε επισημάνει μεταξύ άλλων «η εν λόγω συνεδρίαση, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδετο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε «σουρωτήρι», δίνοντας την εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν. Σημειώνω εδώ ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής οι συζητήσεις για την ΕΥΠ είναι απόρρητες και όσοι λαμβάνουν μέρος σε αυτές δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο και μετά τη λήξη της θητείας τους» για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα, στο ξεκίνημα αυτών των διαδικασιών, να τονίσω την ανάγκη πιστής τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών. Δεν γίνεται να ζητούμε την ενεργοποίηση Επιτροπών και θεσμικών πρωτοβουλιών και ταυτόχρονα οι ίδιοι να περιφρονούμε και να καταπατούμε τον τρόπο λειτουργίας τους, στον οποίον όλοι έχουμε συμφωνήσει».

Παράλληλα, συνεργάτες του προέδρου της Βουλής παραπέμπουν στον Κανονισμό λειτουργίας του κοινοβουλίου ο οποίος υπογραμμίζει πως «Οι συζητήσεις για τη δραστηριότητα της Ε.Υ.Π. είναι απόρρητες και τα μέλη της δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο αυτό και μετά τη λήξη της θητείας τους. Η επιτροπή μπορεί να δημοσιεύει τα πορίσματα του ελέγχου της, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την, κατά τα ανωτέρω, υποχρέωση τήρησης του απορρήτου».

Υπενθυμίζεται πως στην αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων έχουν κληθεί για ακρόαση ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο πρώην γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας (2012-15), Ιωάννης Ρουμπάτης (2015-19), Παναγιώτης Κοντολέοντας (2019- 22),ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, η εισαγγελέας εφετών εποπτεύουσα στην ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, ο εισαγγελέας εφετών Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος.

Τοο σύνολο των προσώπων θα βρεθεί ταυτοχρόνως στην αίθουσα και μετά από μια σύντομη τοποθέτησή τους θα δεχθούν ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων.Πολιτική