Διεθνή

Παραμένει αδίκημα ο φασιστικός χαιρετισμός στην Ιταλία

5280A882F0BD2BE2E1D0F42B4D45D2E0.jpgΗ απόφαση του Αρείου Πάγου της Ιταλίας ελήφθη σε σχέση με την καταδίκη δυο μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης Casapound, που στις αρχές του 2009 είχαν χαιρετίσει φασιστικά κατά τη διάρκεια νεοφασιστικής συνάντησης στη βόρειο Ιταλία.

Ο φασιστικός χαιρετισμός παραμένει αδίκημα, όπως αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος της Ιταλίας. Οι ανώτατοι δικαστές επιβεβαίωσαν ότι ο νόμος του 1952, ο οποίος απαγορεύει την επανασύσταση του φασιστικού κόμματος αλλά και τον φασιστικό χαιρετισμό με την αναφώνηση «παρών», εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη ισχύ.

Η υπόθεση αφορούσε την καταδίκη δυο μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης Casapound, που συμμετείχαν σε νεοφασιστική συνάντηση στη βόρειο Ιταλία στις 10 Φεβρουαρίου του 2009.

Οι δυο ακροδεξιοί προχώρησαν σε φασιστικό χαιρετισμό και καταδικάσθηκαν τόσο από το πρωτοβάθμιο όσο και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο του Μπολτσάνο (στο Άνω Αδίγη) σε φυλάκιση δύο μηνών και χρηματικό πρόστιμο 300 ευρώ ο πρώτος και πρόστιμο 140 ευρώ ο δεύτερος. Οι ποινές και των δυο ιταλών ακροδεξιών μετατράπηκαν στη συνέχεια σε χρηματικό πρόστιμο συνολικά 700 ευρώ.

Ο Άρειος Πάγος της Ιταλίας αποφάνθηκε το Σάββατο ότι «η Δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει να τυγχάνει της πρέπουσας προστασίας» από την στιγμή που «παρά το ότι το Σύνταγμα ισχύει εδώ πολλές δεκαετίες, τίποτα δεν μπορεί να αποδείξει ότι έχει εκλείψει πλέον ο κίνδυνος επανασύστασης ιδεολογικών και πολιτικών οργανισμών με κοινή αναφορά στο διαλυθέν φασιστικό κόμμα ή σε ανάλογες πολιτικές δυνάμεις.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή