2 Αυγούστου 2021

Παρασκηνιακές διεργασίες για να μη χάσουν τα Σκόπια το… ευρωπαϊκό τρένο

Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών υποθέσεων θα συζητήσουν σε πρώτη φάση αύριο Τρίτη την πρόταση της Γαλλίας στις Βρυξέλλες

Οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα παρασκηνιακά, τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο Παρίσι υποδεικνύουν ότι θα ήταν πρώιμο να βάλει κανείς ταφόπλακα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Και αυτό παρ’ ότι η συνάντηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταροφσκι που πραγματοποιήθηκε προσφάτως δεν έφερε απτά αποτελέσματα. Το non paper, όμως, που έστειλε το Παρίσι στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπου αναφέρει ότι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων μπορούν να γίνουν μέλη της Ένωσης, μέσω μιας νέας, σταδιακής μεθοδολογίας, αναπτερώνει κάπως το ηθικό των Σκοπίων. Το επίμαχο ντοκουμέντο προβλέπει μεταρρυθμίσεις σε μια διαδικασία επτά βημάτων. Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών υποθέσεων θα συζητήσουν σε πρώτη φάση αύριο Τρίτη την πρόταση της Γαλλίας στις Βρυξέλλες και θα πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα σε τυχόν αλλαγές. Μόνο εφόσον περάσουν, η Κομισιόν θα μπορέσει να τις υλοποιήσει μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός γνώριζε εξαρχής τις ευρωπαϊκές, εναλλακτικές «θύρες» που ίσως ανοίγονται για τη γείτονα χώρα. Εξάλλου, ένα παρατηρητικό μάτι θα το συμπέρανε αυτό και από τη συνάντηση του με τον Ζόραν Ζάεφ στο Thessaloniki Summit. Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά υπενθύμισε την βούληση της Αθήνας να μην παραιτηθεί από τη διεκδίκηση του ισχυρού Ευρωπαίου παίκτη στα Βαλκάνια.  Κατά πολλούς προαπαιτούμενο αυτού του ρόλου είναι η υποστήριξη της άρσης του αδιεξόδου του γαλλικού βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Εδώ χωρούν πολλές ερμηνείες. Γεγονός, όμως, παραμένει ότι έτσι το βλέπει η κυβέρνηση και έτσι θα πορευτεί. Εξάλλου, από το Βελιγράδι. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αντιστραφεί η απόφαση της τελευταίας Συνόδου. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λάβουν ημερομηνία Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, αλλά δεν κάνουμε χάρες».

Παράλληλα, τα αισθήματα που συναντά κανείς στα Σκόπια είναι ανάμικτα. Παρά την θετική- για αυτούς εξέλιξη-κυριαρχεί απογοήτευση, ενώ η χώρα οδεύει για πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου. Η οικουμενική κυβέρνηση θα σχηματιστεί στις 3 Ιανουαρίου, ενώ θα οριστεί και υπηρεσιακός Πρωθυπουργός. Θα συμμετάσχουν προσωπικότητες κοινής αποδοχής αλλά και στελέχη από όλα τα κόμματα με αποκλειστική ευθύνη τη διενέργεια των εκλογών.

Ο Γάλλος Πρόεδρος αναμένεται να επισκεφτεί τη Βόρεια Μακεδονία, στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Θα έχει προηγηθεί, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και στις 12-13 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.Πολιτική