Πολιτική

Παρέμβαση Ομπάμα για την υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ: Πώς θα υπάρξει πραγματική αλλαγή

«Αν θέλουμε να κάνουμε πραγματική αλλαγή, τότε η επιλογή δεν είναι μεταξύ διαμαρτυρίας και πολιτικής. Πρέπει να κάνουμε και τα δύο» επισημαίνει ο Ομπάμα – Αιχμές για τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ

Ηχηρή παρέμβαση κάνει ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς η χώρα «φλέγεται» από τις διαμαρτυρίες και τα επεισόδια που ακολούθησαν τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό.

Σε άρθρο του στο medium.com o Ομπάμα διαπιστώνει ότι το κύμα κύματα διαμαρτυρίας σε όλες τις ΗΠΑ «αντιπροσωπεύει μια πραγματική και νόμιμη απογοήτευση για μια δεκαετία αποτυχίας μεταρρύθμισης των αστυνομικών πρακτικών και του ευρύτερου συστήματος ποινικής δικαιοσύνης», καθώς και ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων είναι ειρηνική, θαρραλέα, υπεύθυνη και εμπνευσμένη».

«Αξίζουν τον σεβασμό και την υποστήριξή μας, όχι την καταδίκη» επισημαίνει ο Ομπάμα αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για τη στάση του νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Από την άλλη πλευρά, η μικρή μειοψηφία των ανθρώπων που έχουν καταφύγει στη βία με διάφορες μορφές, είτε λόγω πραγματικού θυμού είτε απλού οπορτουνισμού, θέτουν σε κίνδυνο αθώους ανθρώπους, επιδεινώνοντας την κατάσταση σε γειτονιές που συχνά έχουν ήδη έλλειψη υπηρεσιών και επενδύσεων» επισημαίνει.

«Ας μην δικαιολογήσουμε τη βία, ούτε να την εξορθολογίσουμε, ούτε να συμμετάσχουμε σε αυτήν. Εάν θέλουμε το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης μας, και η αμερικανική κοινωνία γενικά, να λειτουργούν με έναν υψηλότερο ηθικό κώδικα, τότε πρέπει να κάνουμε μοντέλο λειτουργίας μας αυτόν τον κώδικα» τονίζει.

Ο Ομπάμα εκφράζει τη διαφωνία του ότι μόνο με την διαμαρτυρία και την άμεση δράση μπορεί να αλλάξει το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης και οι αστυνομικές πρακτικές και επιχειρηματολογεί ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η εκλογή των τοπικών αρχών, σε πολιτειακό και κοινοτικό επίπεδο, οι οποίες έχουν και μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση των πρακτικών αυτών.

«Το συμπέρασμα είναι το εξής: Αν θέλουμε να κάνουμε πραγματική αλλαγή, τότε η επιλογή δεν είναι μεταξύ διαμαρτυρίας και πολιτικής. Πρέπει να κάνουμε και τα δύο. Πρέπει να κινητοποιήσουμε για να ευαισθητοποιήσουμε και πρέπει να οργανώσουμε και να ψηφίσουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα εκλέξουμε υποψηφίους που θα υλοποιήσουν τη μεταρρύθμιση».

Αφήνοντας νέες αιχμές για τον διάδοχό του στο Λευκό Οίκο ο Ομπάμα αναγνωρίζει ότι «αυτοί οι τελευταίοι μήνες ήταν δύσκολοι και αποκαρδιωτικοί» και καταλήγει: «Εάν, κοιτώντας προς τα εμπρός, μπορούμε να διοχετεύσουμε τον δικαιολογημένο θυμό μας σε ειρηνική, συνεχή και αποτελεσματική δράση, τότε αυτή η στιγμή μπορεί να είναι ένα πραγματικό σημείο καμπής στο μακρύ ταξίδι του έθνους μας για να ανταποκριθούμε στα υψηλότερα ιδανικά μας. Ας πιάσουμε δουλειά».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική