Πολιτική

Παύλος Μαρινάκης για Χάρη Θεοχάρη: Ειπώθηκε μία άποψη που απέχει από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

«Εδώ και μια τετραετία η κυβέρνηση μόνο μειώνει φόρους». Αυτό ήταν το μήνυμα του κυβερνητικού εκπρόσωπου Παύλου Μαρινάκη που μίλησε σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ προς απάντηση στις χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη πως «η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει»

«Όλη η πολιτική της κυβέρνησης κατατείνει στη μείωση φόρων», υποστήριξε ο κ. Μαρινάκης το πρωί της Πέμπτης, «της αύξησης των εσόδων από φόρους, χωρίς αύξηση των φορολογικών συντελεστών, με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Θεοχάρη, ο ίδιος υποστήριξε ότι «στο πλαίσιο μίας συζήτησης ειπώθηκε μία άποψη που απέχει πλήρως από την οικονομική πολιτική που συνολικά η κυβέρνηση εφαρμόζει».

Ο υφυπουργός  μιλώντας χθες στην τηλεόραση έκανε λόγο για πρόθεση ανάληψης του πολιτικού κόστους και είπε ότι «υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες, κανένας δεν το αμφισβητεί αυτό. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει».

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 σήμερα, «Δεν υπάρχει σκέψη να επιβληθούν νέοι φόροι. Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, την πρώτη και τη δεύτερη τετραετία, μόνο μειώνουν και καταργούν φόρους με βάση το πρόγραμμα το οποίο εξαγγέλλεται πριν τις εκλογές» και προσέθεσε για την πολιτική της κυβέρνησης:  «Δεν υπάρχει ούτε πρόθεση, ούτε διάθεση, ούτε προγραμματισμός για καμία αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές. Και σας μιλάω και σαν ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά και εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση. Λίγες ημέρες πριν, στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός μίλησε συνολικά για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, για ένα ψηφισμένο νομοσχέδιο που είναι το 50% του προεκλογικού μας προγράμματος και για όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να γίνουν στην οικονομία και, μεταξύ άλλων, εξήγγειλε και μια σειρά από πρωτοβουλίες, μέτρα και συνολικές κινήσεις της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και με στόχο να εισπράττονται χρήματα, τα οποία, δυστυχώς, δεν εισπράττονται λόγω ενός ποσοστού φοροδιαφυγής. Αυτές είναι οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Έχουν εξαγγελθεί. Δεν τίθεται ζήτημα αύξησης των φορολογικών συντελεστών. Κανένα».

Όσον αφορά στις δηλώσεις του Χάρη Θεοχάρη, ο Παύλος Μαρινάκης κλήθηκε να απαντήσει λέγοντας: «Ο Υφυπουργός έκανε μία ανάλυση για ένα ζήτημα, το οποίο υπάρχει. Ποιο είναι το ζήτημα; Ότι επτά στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν κάτω και, ενδεχομένως, πολύ πιο κάτω από τον κατώτατο μισθό. Αυτό, προφανώς, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πώς θα αντιμετωπιστεί; Θα αντιμετωπιστεί με μια σειρά από πρωτοβουλίες, που έχουν ήδη ανακοινωθεί και από τον αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Χατζηδάκη και από τον Πρωθυπουργό αναλυτικά, και στην ομιλία του στη ΔΕΘ και σε ερωτήσεις που δέχτηκε στη συνέντευξη Τύπου».

Ενώ, ερωτήθηκε και για μια ενδεχόμενη παραίτητση του υφυπουργού Οικονομικών με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει:  «Δεν υπάρχει ζήτημα παραίτησης του Υπουργού. Γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά συνολικά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και από τον Υφυπουργό. Ήδη, προχωρούν πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και αποτυπώνονται στους οικονομικούς δείκτες. Γιατί σε μια περίοδο εισαγόμενης και επίμονης ακρίβειας, το γεγονός ότι αυξάνονται τα εισοδήματα και προχωράει μια οικονομική πολιτική, είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη μείωση των συνεπειών αυτής της πληθωριστικής κρίσης. Σίγουρα, λοιπόν, φαντάζομαι ότι και ο Υφυπουργός θα ξεκαθαρίσει αυτό το οποίο λέω κι εγώ. Είναι συνολική πολιτική της Κυβέρνησης. Είναι προσωπική βούληση του Πρωθυπουργού. Το ξαναλέω: Η Ν.Δ., η Κυβέρνηση αυτή, αποδεδειγμένα, όχι στα λόγια, έχει μειώσει ή καταργήσει πάνω από 50 φορολογικούς συντελεστές. Ήδη στο οικονομικό νομοσχέδιο που ψήφισε, αύξησε το αφορολόγητο, πού ήταν μία οριζόντια, ουσιαστικά, μείωση φόρου για τις οικογένειες με παιδιά. Έχει δώσει, δηλαδή, τα διαπιστευτήριά της. Δεν μιλάω αυτή τη στιγμή για το μέλλον. Μιλάω για όσα έχουν γίνει, για όσα γίνονται και, προφανώς, και για όσα θα γίνουν. Κυρίως, όμως, μιλάω για μέτρα ήδη ψηφισθέντα, όχι θεωρίες και ασκήσεις επί χάρτου. Αυτή είναι η βούλησή μας. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι θα εφαρμοστούν πλήρως όλες οι πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική