Πολιτική

Πελώνη: «Δεν θα δεχτούμε να σύρεται η Ελλάδα στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση της Βρετανίας»

«Πάρα πολύ λυπηρό» χαρακτήρισε η Αριστοτελία Πελώνη, Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού, το γεγονός της αιφνίδιας ακύρωσης της προγραμματισμένης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό Ομόλογό του, με υπαιτιότητα του Πρωθυπουργού Ρϊσι Σούνακ «στο παραπέντε», όπως είπε χαρακτηριστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Είναι λυπηρό και είναι λάθος κατά τη γνώμη μου και εμείς δεν θα δεχτούμε να σύρεται η Ελλάδα και οι ελληνο-βρετανικές σχέσεις με τους δεσμούς που είπα, στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση εδώ (σ.σ. στο Ηνωμένο Βασίλειο) και νομίζω ότι είναι αντιληπτό αυτό που λέω. Ούτε αυτό είθισται και αυτό είναι λυπηρό» προσέθεσε η κ. Πελώνη, βρισκόμενη στο Λονδίνο.

Απαντώντας στο κατά πόσο μπορεί να έπαιξε ρόλο στην απόφαση αυτή του κ. Σούνακ, η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον επικεφαλής των Εργατικών, η κ. Πελώνη επισήμανε πως το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Λονδίνο ήταν γνωστό και δεν υπήρξε κάποιος αιφνιδιασμός.

«Ήταν γνωστό ότι θα συναντήσει και τον ηγέτη των Βρετανών Εργατικών. Είναι αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή, αξιωματική αντιπολίτευση, είναι επικεφαλής ενός μεγάλου κόμματος. Επίσης είθισται να γίνονται αυτές οι συναντήσεις. Δεν είναι κάτι που δεν συνηθίζεται. Ήταν μια παραγωγική συνάντηση, συζητήθηκε και αυτό το ζήτημα χωρίς να σηκωθεί κανένας από το τραπέζι, εκ του αποτελέσματος,κάθε πλευρά εξέφρασε τις απόψεις της» τόνισε.

Το πιο λυπηρό είναι, σημείωσε η κ. Πελώνη, ότι θα συζητείτο στην συνάντηση που είχε προγραμματιστεί σήμερα με τον κ. Σούνακ και η ανανέωση του Κοινού Σχεδίου Δράσης για τη Μετανάστευση Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου. «Είναι ένα σχέδιο δράσης που είχε υιοθετηθεί το 2020, θα επικαιροποιείτο, θα συζητείτο σήμερα και θα συμφωνείτο. Και το λέω αυτό, διότι η μετανάστευση είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα που είναι νούμερο ένα θέμα αυτή τη στιγμή εδώ και προτεραιότητα και η χώρα μας ως χώρα πρώτης γραμμής, ως χώρα που έχει καταφέρει να προστατεύσει τα σύνορά της και να μειώσει τις ροές και να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί μια πολύ σημαντική πρόκληση με επιτυχία, έχει προφανώς να συμβάλει με την εμπειρία της αυτή και στο τι συμβαίνει με αυτό το θέμα» ανέφερε η κ. Πελώνη.

Σχετικά με την πρόταση της βρετανικής πλευράς για την πραγματοποίηση συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της βρετανικής κυβέρνησης, η κ. Πελώνη επισήμανε «δεν στέκει αυτή η πρόταση, όπως αντιλαμβάνεστε, σε συζήτηση, ως προσφορά. Ο πρωθυπουργός είναι πρωθυπουργός. Συναντά τους ομολόγους του όταν είναι προγραμματισμένο αυτό και δεν μπορεί να ακυρώνονται τέτοιες συναντήσεις τελευταία στιγμή».

«Δεν είθισται αυτή η πρακτική, την τελευταία στιγμή, να ακυρώνονται συναντήσεις μεταξύ πρωθυπουργών χωρών, να θυμίσω, που έχουν πολύ μακρά ιστορία και δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, χωρών που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, που συνομιλούν για πάρα πολλά θέματα, που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. Είναι καθαρά ένα διπλωματικό ατόπημα. Δεν σημαίνει το ότι διαφωνούμε σε κάποια θέματα ή σε αυτό το θέμα, δεν συζητάμε. Να θυμίσω ότι συζητάμε και με χώρες που διαφωνούμε επίσης, σε ζητήματα που μας έφεραν και στα όρια θερμών επεισοδίων με τη γειτονική χώρα» τόνισε η κ. Πελώνη.

«Και θυμίζω και τη συγκυρία, όχι τυχαία. Ζούμε σε μια διεθνή συγκυρία με πάρα πολλές κρίσεις, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Θα σας πω και ένα παράδειγμα από αυτή την περίοδο. Αυτή τη στιγμή συνομιλούν στη Μέση Ανατολή για την απελευθέρωση των ομήρων και έχουμε παύσεις του Ισραήλ με τη Χαμάς. Αντιλαμβάνεστε πώς φαντάζει όλο αυτό ανάμεσα σε δύο χώρες που, όπως είπα, έχουν παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα, πώς ερμηνεύεται η συγκεκριμένη απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού, η κ. Πελώνη δήλωσε «προφανώς υπήρξε ενόχληση από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού την Κυριακή στο BBC».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική