SelectedΠολιτική

Πελώνη: Εντός του 2021 θα επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις ΗΠΑ

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν – « Αναγνωρίζεται η Ελλάδα, ως ένας κρίσιμος σύμμαχος και δύναμη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» 

Στις ΗΠΑ θα βρεθεί εντός του 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και σημειώνοντας ότι η Ελλάδα, με αφορμή και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αναγνωρίζεται ως κοιτίδα της Δημοκρατίας αλλά και των ιδανικών της Ελευθερίας, των ιδανικών που ενέπνευσαν και την αμερικανική Επανάσταση, που ενώνουν και τους δύο λαούς.

Η κυρία Πελώνη διευκρίνισε στον ρ/σ Real Fm ότι η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν έγινε μετά από την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η συμμετοχή του κ. Αμερικανού προέδρου «δείχνει και τις προθέσεις της νέας αμερικανικής Κυβέρνησης να επανεκκίνησει τη διατλαντική συνεργασία. Ο κ. Μπάιντεν έχει πει ότι πιστεύει πάρα πολύ σ’ αυτό και σε συνεργασία με όλους τους πολυμερείς θεσμούς», τόνισε η κυρία Πελώνη, ενώ σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν σε εξαιρετικά θερμό κλίμα.

«Είναι γνωστές οι σχέσεις που έχει ο κ. Μπάιντεν με την Ελλάδα. Γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της περιοχής και έχει πολύ στενές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε εξαιρετικά καλό επίπεδο. Στο καλύτερο, ίσως, επίπεδο των τελευταίων ετών. Αναγνωρίζεται η Ελλάδα, ως ένας κρίσιμος σύμμαχος και δύναμη σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο. Είχε προηγηθεί και το πολύ θερμό μήνυμα του κ. Μπάιντεν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», συμπλήρωσε.

Για τη Σύνοδο Κορυφής

Παράλληλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο κείμενο της Κοινής Δήλωσης των ηγετών, το οποίο και χαρακτήρισε ρεαλιστικό και ισορροπημένο, ενώ ανέφερε ότι είναι σημαντικό ότι «πατάει πάνω στην έκθεση Μπορέλ και σε προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, που σημαίνει, ότι επαναφέρει και όποια προηγούμενη απόφαση υπάρχει».

Όπως ανέφερε, το κείμενο περιγράφει μια διττή προσέγγιση, «καρότου και μαστίγιου», η οποία περιλαμβάνει προτάσεις για θετικά μέτρα ενώ βάζει και περιοριστικά μέτρα στο τραπέζι, εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών.

«Αυτό προφανώς αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι οι όποιες οριστικές αποφάσεις -όπως αναφέρεται στη Κοινή Δήλωση- παραπέμπονται καταρχάς τον Ιούνιο. Κυρίως, όμως, ότι τα όποια θετικά μέτρα και οι αποφάσεις, είναι υπό αίρεση, έχουν όρους και προϋποθέσεις και βεβαίως θα είναι και αναστρέψιμες. Αυτό σημαίνει ότι η τουρκική συμπεριφορά βρίσκεται υπό διαρκή αξιολόγηση και επιτήρηση για τις τελικές αποφάσεις και βεβαίως κάθε κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση, προφανώς θα φέρει πίσω και την όποια θετική ατζέντα. Δεν δίνεται, δηλαδή, λευκή επιταγή», συμπλήρωσε η κα Πελώνη.

Επίσης ανέφερε ότι το κείμενο επιβεβαιώνει από που λέει η κυβέρνηση, περί άσκησης πίεσης στην Τουρκία, καθώς τα περιοριστικά μέτρα και οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο πίεσης για αλλαγή της συμπεριφοράς. «Αναγνωρίζεται, λοιπόν, στην Τουρκία ότι έδειξε κάποια βήματα προόδου προς την αποκλιμάκωση, ωστόσο αυτό πρέπει να αξιολογηθεί ότι έχει συνέπεια και συνέχεια σε βάθος χρόνου. Βεβαίως θα είναι αναστρέψιμο το οτιδήποτε, εφόσον επανέλθει σε αυτές τις συμπεριφορές. ‘Αρα, εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να αποφασίζει τι είδους σχέση θέλει με τους γείτονές της και εν τέλει τι είδους σχέση θέλει με την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

Για την πανδημία

Αναφερόμενη στο ζήτημα της πανδημίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι ξεδιπλώνεται το έκτακτο σχέδιο του ΕΣΥ στην Αττική, όπου διαπιστώνεται και η μεγαλύτερη πίεση.

«Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Προστίθενται συνέχεια κλίνες και προχωράει η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Τα κρούσματα είναι υψηλά, αλλά υπάρχει μία εικόνα σταθεροποίησης σε εισαγωγές και εξιτήρια τις τελευταίες μέρες. Το τελευταίο 48ωρο, μάλιστα, υπάρχει και μείωση εισαγωγών», συνέχισε, ενώ διαβεβαίωσε ότι  το Σύστημα Υγείας αντέχει.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected