1 Οκτωβρίου 2020

Πέτσας: Ανακαλούμε το νόμο για τις επιδοτήσεις στα ΜΜΕ, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν του αρέσει

Πρόκειται για νόμο, που επιδοτεί με τα ίδια χρήματα μια εφημερίδα, είτε έχει έναν εργαζόμενο είτε… 400 – Ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επρόκειτο να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ

Την απόφαση ανάκλησης της υπουργικής απόφασης για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που εκδίδουν εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας γνωστοποίησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας.

Η επίμαχη απόφαση, η οποία γίνεται τώρα αντικείμενο αντιπαράθεσης, εκδόθηκε με βάση τον νόμο 4609/2019 που ψήφισε την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας οριζόντια ενίσχυση ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων του κάθε εντύπου και χωρίς καθορισμό άλλου κριτηρίου, όπως π.χ. η κυκλοφορία, που να διαφοροποιεί τις εκδοτικές επιχειρήσεις. Τις παραμονές, μάλιστα, των βουλευτικών εκλογών εκδόθηκε και σχετική υπουργική απόφαση με την υπογραφή του κ. Κρέτσου και έδινε το έναυσμα για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο της απόφασης, ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε και σε ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή του κ. Κρέτσου χαρακτήρισε την τακτική της κυβέρνησης ως δείγμα διασπάθισης των χρημάτων του ελληνικού λαού σε παροχές ταξικά μεροληπτικές, άδικες και ρουσφετολογικές. Κατόπιν τούτου, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε την ανάκληση της απόφασης, αναφέροντας τα εξής:

«Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του νυν Εκπροσώπου Τύπου και του πρώην αρμόδιου Υφυπουργού της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Και αυτό γιατί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ’ αριθμ. 338/12.12.2019) εφαρμόζει πλήρως όσα ψήφισε και υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση (σχετ. άρθ. 51 του ν. 4609/2019/ΦΕΚ 67/Α’ και παρ. 7 της υπ’ αριθμ. 107/18.06.2019/ΦΕΚ 2355/Β’ ΚΥΑ)» συμπλήρωσε.

«Επειδή, όμως, φαίνεται ότι κάποιοι “ξέχασαν” τι υπέγραψαν και αλλάζουν γνώμη για αυτό που οι ίδιοι πρότειναν και ψήφισαν, ανακαλείται η από 12.12.2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση υπαγωγής δικαιούχων στο σχετικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας» συνέχισε ο κ. Πέτσας και κατέληξε: «Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων για τα θέματα τύπου καλούνται τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, στις 11:30 π.μ. στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης προκειμένου να εκφράσουν, αν το επιθυμούν, τις προτάσεις τους».Πολιτική