30 Νοεμβρίου 2022

Πέτσας: Επιλύεται το πρόβλημα ασφάλισης των Βορειοηπειρωτών

Καθοριστική η παρέμβαση του τραγουδιστή Χρήστου Μάστορα - Οι φορείς της Βορείου Ηπείρου θεωρούν θετικές τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ζητώντας όμως την πλήρη κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου

H πρόσφατη παρέμβαση του γνωστού τραγουδιστή, και μέλους του συγκροτήματος «Μέλισσες», Χρήστου Μάστορα, για το θέμα κατάργησης των άδικων ρυθμίσεων που είχαν θεσπιστεί επί υπουργίας Κατρούγκαλου και αφορούσαν στο δικαίωμα ασφάλισης χιλιάδων ομογενών από την Βόρειο Ήπειρο, φαίνεται πως έπιασε τόπο.

Με σημερινές του δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, επανέλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για επίλυση του θέματος, που αφορά χιλιάδες Βορειοηπειρώτες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, για την πλήρη σύνταξη υπάρχει η προϋπόθεση της 40ετούς μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, γεγονός που αποκλείει εξ ορισμού τους Βορειοηπειρώτες από την θεμελίωση της πλήρους σύνταξης. Μάλιστα, τόνισε πως οι Βορειοηπειρώτες ήρθαν στην Ελλάδα μετά το 1991 οπότε για να μπορέσει να αρθεί αυτός ο άδικος διαχωρισμός που γίνεται εις βάρος τους η κυβέρνηση θα φέρει διάταξη που θα μειώνει τον χρόνο παραμονής για να μπορέσουν να έχουν μια πιο ισότιμη αντιμετώπιση. Η νομοθετική ρύθμιση θα έρθει στην Βουλή κατά τα τέλη Μαρτίου και θα συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη σύμφωνα με απαίτηση του Συμβουλίου Επικρατείας για θέματα που αφορούν συνταξιοδοτικές διατάξεις, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το τελευταίο διάστημα οι συντονισμένες προσπάθειες της Επιτροπής Συνταξιούχων, σε συνεργασία με την Ομόνοια και την πλειοψηφία των βορειοηπειρωτικών φορέων ανά την Ελλάδα, είχε θετικά αποτελέσματα παρά την αρχική αρνητική στάση του υπουργού Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση.

Ωστόσο, η δημόσια παρέμβαση του Χρήστου Μάστορα, μέσα από τους λογαριασμούς τους σε Instagram και Facebook, λειτούργησε καταλυτικά μετά και τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε για όσους αποκαλούν του Βορειοηπειρώτες… Νοτιοαλβανούς, με αφορμή το ασφαλιστικό θέμα, που «καίει» χιλιάδες ομογενείς.

Οι φορείς της Βορείου Ηπείρου θεωρούν θετικές τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ζητώντας όμως την πλήρη κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς ακόμη και με την μείωση του χρονικού περιορισμού δημιουργούνται προβλήματα σε μερίδα ομογενών.Πολιτική