31 Μαΐου 2020

Πέτσας: Γιατί δεν έγινε επίτροπος της Κομισιόν ο Σαμαράς

ÅÍÇÌÅÑÙÓÇ ÐÏËÉÔÉÊÙÍ ÓÕÍÔÁÊÔÙÍΑπαντήσεις στο γιατί δεν τοποθετήθηκε στην αντιπροεδρία της Κομισιόν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως η τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά είναι «ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε «τεράστια εθνική επιτυχία» την τοποθέτηση του κ. Σχοινά και σημείωσε:

«Επειδή διεκδικούσαμε παραγωγικό χαρτοφυλάκιο, δεν μπορούσαμε να διεκδικήσουμε την αντιπροεδρία. Δεν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε τη θέση του αντιπροέδρου στη νέα Κομισιόν κι έτσι δεν προχώρησε η σκέψη να προταθεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ήταν στις επιδιώξεις μας ένα παραγωγικό φυλάκιο, αλλά στην πορεία μάς δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε την αντιπροεδρία και ένα πλέγμα χαρτοφυλακίων και την αρπάξαμε».

Για την υπόθεση με το χαμένο πολεμικό υλικό από τη ναυτική βάση στη Λέρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η απώλεια διαπιστώθηκε τώρα, επί κυβέρνησης ΝΔ, κατά την παράδοση-παραλαβή. «Η προηγούμενη πλήρης καταγραφή έγινε πέρυσι, άρα η κλόπη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έγινε από τον Ιανουάριο του 2019 έως το καλοκαίρι του 2019», είπε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η αφαίρεση του υλικού να έγινε σταδιακά σε περισσότερες από μία φορές. Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι την προανάκριση έχει αναλάβει στρατιωτικός εισαγγελέας.

Όσον αφορά την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου, είπε ότι ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως η ατζέντα, ωστόσο σημείωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πάντα ανοιχτός στις συζητήσεις που αφορούν το Κυπριακό, αρκεί να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ θα ληφθούν αποφάσεις για αποκρατικοποιήσεις, ενώ επιβεβαίωσε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ θα κατατεθεί προς το τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου την ίδια περιόδο που θα κατατεθεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020. Μάλιστα, όπως είπε, με το φορολογικό νομοσχέδιο θα διευκρινιστούν και θέματα, όπως αυτό της Golden Visa.

Παράλληλα, επανέλαβε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ έστειλε ένα μήνυμα σιγουριάς, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις με 12μηνο ορίζοντα, που έχουν στόχο την ανάπτυξη. «Η κυβέρνηση άρχισε ήδη να αφαιρεί βάρη από την πλάτη των φορολογουμένων, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, και το επόμενο διάστημα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του 2020 και τα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Ερωτώμενος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Πέτσας επανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού ότι πρόκειται για μια «εθνικά επιζήμια συμφωνία» και ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις στη μακεδονική γλώσσα και εθνότητα και στα μακεδονικά προϊόντα.

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ανέφερε ότι το ζήτημα επεξεργάζονται το υπουργείο Πολιτισμού και Εξωτερικών και το αίτημα θα κατατεθεί από τον πρωθυπουργό, όποτε κρίνει αυτός, ενώ για τις γερμανικές αποζημιώσεις είπε ότι υπάρχει το ψήφισμα της Βουλής και η υπόθεση παίρνει τον δρόμο της.

Ο κ. Πέτσας με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ευχήθηκε τα καλύτερα σε δασκάλους, καθηγητές και μαθητές, τόνισε πως η αποστολή βιβλίων στα σχολεία έγινε έγκαιρα, ενώ όπως ανέφερε θα καλύφθούν άμεσα όποια κενά εκπαιδευτικών.

Τέλος, εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης στην οικογένεια του αγαπημένου τραγουδοποιού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που έφυγε ξαφνικά τα ξημερώματα της Δευτέρας από τη ζωή.Πολιτική