ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ
Οικονομία

Πιερρακάκης: Σε λειτουργία έως το τέλος του φθινοπώρου ο Φορέας για τα ακίνητα ευάλωτων νοικοκυριών

29/05/2026 Νεοδημοκράτης

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προανήγγειλε την ενεργοποίηση του νέου εργαλείου προστασίας της κατοικίας.

Πιερρακάκης: Σε λειτουργία έως το τέλος του φθινοπώρου ο Φορέας για τα ακίνητα ευάλωτων νοικοκυριών

Έως το τέλος του φθινοπώρου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τον Φορέα βασικό πυλώνα του νέου πλαισίου προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών, σε μια παρέμβαση που έχει πρακτική σημασία για πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρή οικονομική αδυναμία και κίνδυνο απώλειας της κατοικίας τους.

Τι αλλάζει στην πράξη

Ο μηχανισμός προβλέπει τη δυνατότητα απόκτησης ακινήτων ευάλωτων οφειλετών από τον Φορέα και την επαναμίσθωσή τους στους ίδιους, ώστε να μπορούν να παραμένουν στην κατοικία τους υπό συγκεκριμένους όρους. Πρόκειται για εργαλείο που επιχειρεί να συνδέσει τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους με μια πιο οργανωμένη κοινωνική προστασία.

Η ενεργοποίηση του Φορέα θεωρείται κρίσιμη, καθώς μεταφέρει το βάρος από τις αποσπασματικές λύσεις σε ένα θεσμικό πλαίσιο με σαφέστερους κανόνες. Για τα ευάλωτα νοικοκυριά, το ζητούμενο είναι να υπάρξει προβλέψιμη διαδικασία, προστασία από αιφνιδιασμούς και δυνατότητα παραμονής στην κατοικία, όπου πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Σήμα για την οικονομία και τους θεσμούς

Η λειτουργία του Φορέα εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών του ιδιωτικού χρέους, χωρίς να ακυρώνεται η ανάγκη τήρησης κανόνων στην αγορά και στο τραπεζικό σύστημα. Η ισορροπία αυτή είναι δύσκολη, αλλά αναγκαία: προστασία για όσους πραγματικά αδυνατούν, διαφάνεια στις διαδικασίες και αποφυγή νέων στρεβλώσεων.

Το επόμενο βήμα είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή. Η ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος δημιουργεί προσδοκίες, αλλά και υποχρέωση για καθαρές διαδικασίες, επαρκή ενημέρωση των δικαιούχων και πραγματική πρόσβαση των ευάλωτων νοικοκυριών στο νέο πλαίσιο.

Συνέχεια

Διαβάστε ακόμη