Πολιτική

Πιερρακάκης: Μας προβληματίζουν τα αποτελέσματα της PISA

Τους στόχους του υπουργείου Παιδείας ανέλυσε με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Όπως εξήγησε, ο προϋπολογισμός για τη νέα χρονιά δείχνει αύξηση των πόρων για την Παιδεία στα 255 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από το ’19 έχει αυξηθεί κατά 16% και αυτό όπως τόνισε αντανακλά το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού στα θέματα και τις επενδύσεις στην Παιδεία. Το πρώτο νομοθέτημα που θα φέρει η Βουλή τον νέο χρόνο αφορά μια σειρά δράσεων. Μεταξύ άλλων, 140 εκατομμύρια ευρώ θα «προικίσουν» 60 στοχευμένες δομές τύπου campus. Τα ΙΕΚ θα ονομαστούν σχολές ανώτερης επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Μιλώντας για τα αποτελέσματα της PISA, ο υπουργός Παιδείας παραδέχθηκε ότι προβληματίζουν τα αποτελέσματα. Για αυτό και ο επόμενος στόχος είναι το «ανοιχτό σχολείο» και πρόσθεσε πως «η εποχή της αυταρέσκειας τελείωσε, πρέπει να ξεκινήσει η εποχή της περιέργειας». Όπως είπε, σε βάθος χρόνου θα υπάρχουν στοχευμένες αλλαγές όπως για παράδειγμα στο μάθημα της λογοτεχνίας με ολόκληρα συγγράμματα αλλά και την πληροφορική όπου θα δίνουν διεθνείς πιστοποιήσεις, ώστε να γίνει το σχολείο «γεννήτρια κοινωνικού κεφαλαίου».

Μιλώντας για την ανώτατη εκπαίδευση, ο κ. Πιερρακάκης, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να «να αποδεσμευτεί από τα δεσμά της κρατικής γραφειοκρατίας και του κρατικού μονοπωλίου» και πρόσθεσε ότι «η διεθνοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου θα συνεχιστεί με ένταση». Στόχος, όπως εξήγησε, είναι 40.000 Έλληνες φοιτητές να βρουν το εκπαιδευτικό πεπρωμένο τους στην Ελλάδα αλλά να γίνει και η χώρα μας τόπος προσέλκυσης για ξένους φοιτητές. Όπως εξήγησε, η χώρα μας είναι ήδη 8η στην προτίμηση των Αμερικανών φοιτητών.

Το άρθρο 16 στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Ήπια αντιπαράθεση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Παιδείας για τα δημόσια πανεπιστήμια κατά την διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε ότι «επενδύοντας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στο δημόσιο πανεπιστήμιο απελευθερώνουμε το χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλιο με κανόνες και αυστηρά ποιοτικά κριτήρια».

Αμέσως μετά, πήρε τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «κρυφή ατζέντα στην Παιδεία. Υποστήριξε ότι γιατί η στρατηγική της κυβέρνησης είναι «η ανακατεύθυνση πόρων προς τον ιδιωτικό τομέα».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, είπε ότι δεν έγινε καμία αναφορά στην ομιλία του κ. Πιερρακάκη για την ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα των πανεπιστημίων.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησε την συναίνεση των κομμάτων πάνω σε αυτό το θέμα. Εξήγησε ότι δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Ξανθόπουλο, είπε ότι συμμερίζεται την ανησυχία του, όμως, όπως είπε, θα είχε λογική τη δεκαετία του 1970 υπενθυμίζοντας ότι το άρθρο 16 έχει καταγωγή από τη χούντα και εισήχθη το 1968.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική