Πολιτική

Πιερρακάκης: Στηρίζουμε έμπρακτα το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο – Η πραγματικότητα για τη χρηματοδότηση

Τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο εμπράκτως και όχι με λόγια εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, εξαγγέλλοντας νέο θεσμικό πλαίσιο με λιγότερη γραφειοκρατία.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο καθεστώς της χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ένα θέμα που άνοιξε μετά τις μεγάλες αλλαγές που δρομολογούνται στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

«Πέρα όμως από τις χρηματοδοτήσεις, δίνουμε στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια κι ένα καλύτερο θεσμικό πλαίσιο. Με τον νέο νόμο, ο οποίος θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή, πολλές από τις σημερινές γραφειοκρατικές διαδικασίες απλουστεύονται και ψηφιοποιούνται. Υιοθετούμε έτσι ένα αίτημα της Συνόδου των Πρυτάνεων για μια σειρά από αλλαγές που πρέπει να γίνουν» ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης σε δήλωση που δημοσίευσε στο Facebok.

Στηρίζουμε έμπρακτα το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Posted by Kyriakos Pierrakakis on Wednesday, January 31, 2024

Η αύξηση των κονδυλίων

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι πέρυσι δόθηκαν 133 εκατ. ευρώ μέσα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τα πανεπιστήμια, όταν το 2018, στο κατώτατο σημείο της, το ποσό ήταν μόλις 92 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Παράλληλα, το 2023 δόθηκαν άλλα 201 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έναντι 138 εκατ. το 2018.

Μέσω του ΕΣΠΑ δόθηκαν 300 εκατ. ευρώ για προγράμματα, όπως η πρακτική άσκηση, ενώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν προγραμματιστεί 475 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, 120 εκατ. ευρώ δόθηκαν το 2023 για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών, ενώ μέσω ΣΔΙΤ θα δοθούν 700 εκατ. ευρώ για την ανέγερση φοιτητικών εστιών.

«Πιστεύουμε σε ένα δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο με καλύτερη χρηματοδότηση και λιγότερη γραφειοκρατία. Και θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε ολοένα και περισσότερο με πράξεις και όχι με λόγια» κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Πιερρακάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Διχασμένοι οι πολίτες – Πάνω από 5.500 σχόλια στη δημόσια διαβούλευση

Πώς οι γιοι της ζωγράφου Όπυς Ζούνη εντόπισαν απάτη από πρώην συνεργάτη της – Πωλούσε πλαστούς πίνακες με την υπογραφή της

Ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ ο «Τάκης ο Αλβανός» που συνελήφθη στο αεροδρόμιο

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική