Πολιτική

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Αναποτελεσματικές οι ρυθμίσεις που είχαν νομοθετηθεί από τη ΝΔ για τους Σπαρτιάτες

«Η ποινική δίωξη για τους βουλευτές των Σπαρτιατών αποδεικνύει την ανεπάρκεια της νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης – Η αντιμετώπιση της ακροδεξιάς θέλει επαρκείς νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και δημοκρατικές πολιτικές (πρωτοβουλίες) και αξιοπιστία της πολιτικής, αναφέρουν πηγές προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολιάζοντας την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά 11 βουλευτών της ΚΟ των Σπαρτιατών για το αδίκημα της παραπλάνησης εκλογέων αλλά και κατά του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη τον οποίο εμφανίζει ως πραγματικό αρχηγό του κόμματος.

«Η έναρξη διαδικασίας ποινικής δίωξης σε βάρος έντεκα βουλευτών του κόμματος των Σπαρτιατών αποδεικνύει ότι οι πολλαπλές νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης το 2021 και το 2023 δεν ήταν επαρκείς όπως αποδείχτηκε και με την εκλογή του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Κασιδιάρη στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Παράλληλα θέτει σε όλο το δημοκρατικό κόσμο την υποχρέωση να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και για ασφαλή θεσμικά εργαλεία που θα αποτρέψουν την έκφραση ακροδεξιών και αντιδημοκρατικών σχημάτων στη Βουλή αλλά και για πολιτικές που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της πολιτικής και θα αποτρέπουν την αναπαραγωγή ακροδεξιών αντιλήψεων στην κοινωνία μας που αξιοποιούν τα κοινωνικά αδιέξοδα», όπως επισημαίνουν.

Σχολιάζοντας την παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για άσκηση ποινικών διώξεων για εξαπάτηση των εκλογέων σε βάρος έντεκα βουλευτών του κόμματος των Σπαρτιατών «δεν έχουμε όλες τις πληροφορίες για τη διαδικασία της ποινικής δίωξης ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο σχολιασμό, αλλά είναι προφανές ότι προκύπτουν κάποια πρώτα συμπεράσματα. Ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων είχαμε εκφράσει τον προβληματισμό μας και την ανησυχία μας γιατί μέσα στη Βουλή εκφράζονται πλέον κόμματα τα οποία διατυπώνουν ευθέως και ακροδεξιές, άρα αντιδημοκρατικές απόψεις, αλλά και σκοταδιστικές αντιλήψεις, που περιορίζουν ακόμη και τα δικαιώματα των γυναικών. Είχαμε προτείνει τότε να υπάρχει συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων γιατί αυτά τα φαινόμενα και η έκφρασή τους σε εκλογικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο είναι μία αρνητική εξέλιξη για την ελληνική δημοκρατία και την ελληνική κοινωνία. Με τη σημερινή εξέλιξη προκύπτει πλέον ότι ήταν αναποτελεσματικές οι ρυθμίσεις που είχαν νομοθετηθεί από τη ΝΔ.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2023 είχαμε καταθέσει δική μας τροπολογία και είχαμε καταθέσει τις ανησυχίες μας σχετικά με το αν η κυβερνητική πρωτοβουλία είχε την επάρκεια να αποκλείσει στελέχη της Χρυσής Αυγής και πρόσωπα που ασκούν καθοδήγηση, δηλαδή «κρυπτόμενους επικεφαλής» των κομμάτων. Η άσκηση ποινικής δίωξης αποδεικνύει ότι οι ρυθμίσεις της ΝΔ δεν έδωσαν τη δυνατότητα στον Άρειο Πάγο να αποκλείσει τη διαμόρφωση ενός τέτοιου ψηφοδελτίου. Και έχουμε κάνει αυστηρή κριτική στην Κυβέρνηση διότι δεν είχε αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης εγκληματίας. Οφείλουμε και εκ του αποτελέσματος να κάνω κριτική στις περιορισμένης εμβέλειας ρυθμίσεις που είχε εξαγγείλει και νομοθετήσει ο κ.Μητσοτάκης», υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές.

«Οφείλουμε όμως να μιλήσουμε και για την άσκηση της πολιτικής. Δεν είναι δηλαδή μόνο δηλαδή τα θεσμικά/νομοθετικά εργαλεία που μπορούν να αποτρέψουν ή να απαγορεύσουν την εκλογική έκφραση ακροδεξιών και αντιδημοκρατικών σχημάτων και απόψεων αλλά είναι και οι πολιτικές που ασκούμε ως πολιτεία, οι οποίες πρέπει να αποτρέπουν την αναπαραγωγή ακροδεξιών αντιλήψεων στην κοινωνία μας. Και εδώ προκύπτει και μία επιπλέον ευθύνη των κομμάτων και της κυβέρνησης. Η απαξίωση δηλαδή της ίδια της πολιτικής είναι επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, όπως και η απαξίωση των αξιών, όπως είναι η ίδια η δημοκρατία», καταλήγουν.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική