Οικονομία

Πισσαρίδης: Κανένας δεν μου υπέδειξε τι να δηλώσω

5473BD74CC4B4095682C38D8FCA9EB42.jpg Ο Kύπριος νομπελίστας οικονομολόγος και πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης με δήλωση του διαψεύδει κατηγορηματικά ότι κινδυνολόγησε καθ` υπόδειξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για το ενδεχόμενο μη έγκρισης του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, διατυπώνοντας ταυτόχρονα επικρίσεις κατά των κυπριακών ΜΜΕ για «γελοιοποιήσεις και προσωπικές επιθέσεις» εναντίον του.

Στη δήλωσή του ο κ. Πισσσαρίδης αναφέρεται στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 26 Αυγούστου αλλά και στις δηλώσεις του μετά το πέρας της και υπογραμμίζει πως ουδέποτε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας του ζήτησε να προβεί σε δηλώσεις στα ΜΜΕ και του υπέδειξε τι να πει.

«Όλα όσα έχουν λεχθεί για παροτρύνσεις προς εμένα από τον Πρόεδρο, ή για `επιστράτευση` μου, να μιλήσω για το νομοσχέδιο είναι λανθασμένα. Ποτέ δεν μου ζήτησε να μιλήσω στα ΜΜΕ και ποτέ δεν μου υπέδειξε τι να πω. Ποτέ δεν τον ρώτησα την γνώμη του για το τι θα πω. Οι δηλώσεις μου είναι πάντα προϊόν δικής μου και μόνο πρωτοβουλίας και βασίζονται συνήθως σε αποτελέσματα μελετών του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας», αναφέρει ο κ. Πισσαρίδης.

«Στις δηλώσεις μου» αναφέρει ο κ. Πισσαρίδης «είπα κάτι που αναλύθηκε πιο εκτεταμένα στην μελέτη μας. Εάν το νομοσχέδιο δεν περάσει και εάν οι εκποιήσεις δεν επιταχυνθούν, δύο πράγματα θα ακολουθήσουν: πρώτον, οι τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια για να περάσουν τα τεστ αντοχής και δεύτερον η τρόικα δεν θα μας δώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Ανέφερα πως θα πρέπει να βρεθεί κάποια άλλη πηγή για τα απαιτούμενα κεφάλαια».

Σημειώνει δε πως σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν μια τέτοια πηγή θα μπορούσε να είναι ένα νέο κούρεμα, «απάντησα πως δεν το γνωρίζω, γιατί η απόφαση για την εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων θα ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το Eurogroup και όχι σε Κυπριακό επίπεδο. Με αυτό συμφώνησαν πιο πριν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας και προφανώς και όλοι που ξέρουν την σημερινή Κυπριακή πραγματικότητα, αφού εξάλλου αυτό βλέπουμε να γίνεται τώρα στις επανειλημμένες επικοινωνίες μεταξύ των κυβερνώντων και του Eurogroup».

«Μου είναι αδύνατο να καταλάβω πώς από κάτι τέτοιο συμπέρανε η αντιπολίτευση και σχεδόν ολόκληρος ο κυπριακός τύπος, ότι καθοδηγήθηκα από τον Πρόεδρο να κινδυνολογήσω για δικούς του σκοπούς. Το επιστημονικό και προσωπικό μου κύρος δεν θα μου επέτρεπε να κάνω κάτι τέτοιο έστω και να μου το ζητούσε, κάτι που δεν συνέβη ποτέ».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία