Πολιτική

Πίτερ Σπίγκελ: Απροσδόκητη έκπληξη το αποτέλεσμα των εκλογών, «βαρίδι» για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας

Ως στροφή στην κανονικότητα ερμηνεύει το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής ο Πίτερ Σπίγκελ, διευθυντής των Financial Times στις ΗΠΑ και πολύ καλός γνώστης της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας.

Σε συνέντευξή του στη «Lifo», o Σπίγκελ, μια από τις ψύχραιμες φωνές κατά τα χρόνια της κρίσης στην Ευρώπη και την Ελλάδα, σχολίασε τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αναφέρεται ακόμη στο πολιτικό μέλλον του Νίκου Ανδρουλάκη και του Αλέξη Τσίπρα, αλλά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Σε ερώτημα για το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, ο Σπίγκελ τόνισε ότι «όλοι οι παρατηρητές της ελληνικής πολιτικής εξεπλάγησαν με την απροσδόκητα μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας». Παρά το ότι το κόμμα πήγε στις εκλογές με πολλά προβλήματα «οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη – και φοβούνται το χάος που ήταν χαρακτηριστικό του πρώτου έτους της εξουσίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Ο Σπίγκελ τόνισε ακόμη ότι συμφωνεί με την παρατήρηση ότι η Ελλάδα περνά σε μια περίοδο κανονικότητας μακριά από διχασμούς και πολιτικά μίση, ενώ σημειώνει μάλιστα ότι η νίκη της ΝΔ μπορεί να γίνει προάγγελος και για άλλες αναμετρήσεις στην Ευρώπη.

Πάντως δεν θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει: «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα χρησιμοποιούσα τη λέξη “ώριμος”. Νομίζω ότι θα το περιέγραφα καλύτερα ως μια “επιστροφή στην κανονικότητα”, μετά από έναν παρατεταμένο κύκλο κρίσεων. Το δυνατό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία και η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική σκηνή είναι μια τεράστια νίκη για το πολιτικό κέντρο. Νομίζω ότι και τα δύο κόμματα πρέπει να συνεχίσουν στην ίδια πορεία και να δείξουν ότι αξίζουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων».

Σχετικά με την αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, ο Πίτερ Σπίγκελ εκτιμά ότι η ΝΔ «δεν θα βελτιώσει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου. Υποψιάζομαι ότι θα παραμείνουν γύρω στο 41%. Αυτό που νομίζω ότι θα μπορούσε να συμβεί, ωστόσο, είναι μια μετακίνηση αριστερών ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ».

Παρατηρεί ακόμη για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ: «Δεν ξέρω αν ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποδείξει ότι είναι ο αρχηγός που θα βάλει ξανά το ΠΑΣΟΚ στη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη η κατεύθυνση του ταξιδιού».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πολιτικό μέλλον του Αλέξη Τσίπρα, ο δημοσιογράφος των Financial Times λέει ότι «είναι δύσκολο να δούμε μέλλον για τον ΣΥΡΙΖΑ με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ολοκληρώνουν κάποτε την πορεία τους και μετά από μια δεκαπενταετία στο τιμόνι του κόμματος φαίνεται ότι τώρα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στον ΣΥΡΙΖΑ».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική