Πολιτική

Πλακιωτάκης για Τσαβούσογλου: Κάποιοι παίζουν με τις ζωές που εμείς σώζουμε στο Αιγαίο

«Η Τουρκία αντί να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις, να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας που έχει υπογράψει» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας – Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου » δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα»

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι οι Έλληνες πυροβολούν τις βάρκες που μεταφέρουν πρόσφυγες.

«Κάποιοι διακινδυνεύουν την ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα και μάλιστα ζητούν και τα ρέστα, την ώρα που τα δικά μας στελέχη του Λιμενικού δίνουν αγώνα για να την προστατεύσουν. Οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Οι άνδρες κι οι γυναίκες του Λιμενικού, με ευαισθησία και αυταπάρνηση, επί 24 ώρες το 24ώρο προφυλάσσουν την ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα. Εμείς ως Υπ. Ναυτιλίας ενισχύουμε και με μέσα και με προσωπικό τα λιμεναρχεία του ανατολικού Αιγαίου», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο υπουργός Ναυτιλίας επέκρινε τις μεθόδους της Άγκυρας. «Η Τουρκία λειτουργεί με παράνομο και αυταρχικό τρόπο, με παραβατική συμπεριφορά και δίχως σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας και σε αυτό πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι», υπογράμμισε. Σε αυτό το πλαίσιο, προανήγγειλε ολοκληρωμένη επιτήρηση στο ανατολικό Αιγαίο μέχρι το τέλος του χρόνου, διευκρινίζοντας ότι θα υπάρχει και εξοικονόμηση πόρων»

Για την τραγωδία στην Κω, με την σύγκρουση λέμβου του Λιμενικού με βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες, ο Υπ. Ναυτιλίας είπε ότι «πρόκειται για ατυχές περιστατικό, το οποίο συνέβη σε συνθήκες απόλυτου κόστους, με τα δύο σκάφη εν κινήσει και μάλιστα δίχως οι επιβαίνοντες στην βάρκα να φορούν σωσίβια. Με ενόχλησε ότι κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να το εκμεταλλευθούν, ενώ εγώ έχω δώσει εντολή για πλήρη διερεύνηση του περιστατικού. Πάντως και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες μας έχουν επισημάνει την πιθανότητα για ανάλογα περιστατικά, καθώς οι λέμβοι με πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχουν ούτε φωτισμό ούτε σήμανση».

Στάντζος: Οι Τούρκοι είναι υπαίτιοι, δεν μπορεί να μας κουνούν το δάχτυλο

Για το ζήτημα μίλησε και ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, κατηγορώντας την τουρκική πλευρά ότι είναι υπεύθυνη για τους πνιγμούς στο Αιγαίο, θέτοντας σε κίνδυνο τους απεγνωσμένους ανθρώπους που είναι στα δικά τους παράλια.

«Οι Τούρκοι δεν μπορούν να μας κουνούν το δάχτυλο», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργεί η μετανάστευση στα ησιά. Όπως ανέφερε, υπάρχει μεγάλος πληθυσμός προσφύγων και μεταναστών στο νησί, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να το διαχειριστεί πλέον, η τοπική κοινωνία ασφυκτιά. Τα νησιά, όπως η Σάμος πρέπει να «ανακουφιστούν».

Ωστόσο, ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, που έχει στην αρμοδιότητά του και την περιοχή των Βρασνών ανέφερε ότι θα πρέπει «να βοηθήσουμε στην ανακούφιση των νησιών, όμως πρέπει σε αυτό να συμβάλει όλη η Ελλάδα. Εμείς, ένας μικρός Δήμος, έχουμε τρεις δομές στον Δήμο μας και δεν μπορούμε να “σηκώσουμε” άλλη, όπως θέλει η κεντρική διοίκηση. Πρέπει να βοηθήσουν και άλλοι Δήμοι».

Σύμφωνα με τον κ. Λιάμα, οι κάτοικοι των Βρασνών αντέδρασαν έντονα στη μετακίνηση και άλλων προσφύγων και μεταναστών, διότι πέρσι ξέμειναν και στην διάρκεια της τουριστική περιόδου πολλοί από αυτούς που «ξεχειμώνιασαν» στην παραλία, δημιουργώντας μια σειρά από προβλήματα και επιπτώσεις στους ανθρώπους του Δήμου.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική