11 Αυγούστου 2022

Πλεύρης: O ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν ενόχλησε τη Novartis ούτε με εξώδικο

Υποκριτική χαρακτηρίζει την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Novartis ο υπουργός Υγειας Θάνος Πλεύρης υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση Τσίπρα «σε ουδεμία πράξη προέβη για να διεκδικήσει χρήματα από την εταιρεία Novartis, η οποία Novartis καθ’όλη την διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν οχλήθηκε ούτε με ένα τυπικό εξώδικο».

Ο κ. Πλεύρης απαντώντας σε ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Π. Πολάκη σχετικά με τη μη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής εκ μέρους του Δημοσίου στην ποινική υπόθεση του κ. Α. Λοβέρδου, για την Novartis σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η σημερινή κυβέρνηση διασφαλίζει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και προβαίνει σε όλες τις ενέργειες όπως ακριβώς τις έχει υποδείξει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και μάλιστα προσφάτως κατέθεσε αγωγή σε βάρος της εταιρείας.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ουδέν έπραξε, η νυν κυβέρνηση διασφαλίζει στο απόλυτο τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα εξηγεί πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απαντώντας στα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Δικαιοσύνης για τις ενδεικνυόμενες δικαστικές ή εξωδικαστικές ενέργειες για την αποκατάσταση της όποιας ζημίας ή ηθικής βλάβης έχει υποστεί το Ελληνικό
Δημόσιο από ενέργειες της εταιρείας Novartis Hellas προτεινε μία σειρά από νομικές ενέργειες «στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται

δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής κατά του πρώην υπουργού κ. Α. Λοβέρδου.

Συγκεκριμένα πρότεινε απλά να εξεταστεί κατά περίπτωση η δυνατότητα παράστασης του δημοσίου ή και των λοιπών δημοσίων νομικών προσώπων για υποστήριξη κατηγορίας σε εκκρεμείς ποινικές δίκες μόνο κατά το μέρος που αφορούν σε παράνομες συμπεριφορές στελεχών της εταιρείας που συνδέονται με την Συμφωνία Αναστολής Δίωξης».

Επίσης, ενημερώνει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής κατά του κ. Λοβέρδου «διότι δεν υπήρχε τότε όπως και τώρα, κάποιο στοιχείο που να δικαιολογεί μία τέτοια ενέργεια».

Τέλος, αναφορικά με τις αιτιάσεις των βουλευτών για την απαλλακτική για τον κ Λοβέρδο εισαγγελική πρόταση ο κ Πλεύρης αναφέρει ότι «η οποιαδήποτε απάντηση συνιστά προσβολή της διάκρισης των εξουσιών και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Πρόκειται για ευθεία παραβίαση αυτής της διάταξης, αλλά και στοχοποίηση των Εισαγγελικών Λειτουργών από τους ερωτώντες βουλευτές.

Οι εισαγγελικές προτάσεις αξιολογούνται μόνο από τα αρμόδια δικαστικά όργανα και όχι από άσχετα προς τούτο όργανα, όπως είναι οι ερωτώντες βουλευτές. Το δε συνημμένο νομικό κείμενο, το οποίο προφανώς έχει συνταχθεί από τον πρώτο υπογράφοντα κ. Παύλο Πολάκη, δεν δύναται να αξιολογηθεί, όχι μόνο διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε προσβολή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης σε ανοικτή ποινική υπόθεση, αλλά επιπλέον θα αποτελούσε και προσβολή της νομικής επιστήμης λόγω του περιεχομένου του».Πολιτική

Εγγραφή στο newsletter

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα