Διεθνή

Πληροφορίες: Δεν επετεύχθη συμφωνία για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

EFA1079A676A518010A9C7A40ECFBC2E.jpgΟ πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε προειδοποιήσει ότι η απάντηση της Μόσχας σε τυχόν νέες κυρώσεις εις βάρος της θα είναι «ασύμμετρη»

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν τελικά να συμφωνήσουν τη Δευτέρα στην υιοθέτηση νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας όπως ανέφερε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS.

Σύμφωνα πάντα με την διπλωματική πηγή, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, οι πρέσβεις των 28 χωρών της ΕΕ θα πρέπει να έχουν εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το θέμα.

Οι πρέσβεις είχαν κατ’ αρχήν συμφωνήσει να επιβάλουν νέες αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την εμπλοκή της στην κρίση στην Ουκρανία, με ένα διευρυμένο κατάλογο περίπου 20 ακόμη αξιωματούχων της Ρωσίας και της ανατολικής Ουκρανίας στους οποίους επιβάλλεται απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε προειδοποιήσει ότι η απάντηση της Μόσχας σε τυχόν νέες κυρώσεις εις βάρος της θα είναι «ασύμμετρη» και πιθανόν θα έχει ως στόχο τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της, αν οι δυτικοί της εταίροι επιμείνουν «στον πειρασμό της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις».

Την περασμένη Παρασκευή συμφωνήθηκε εκεχειρία μεταξύ της Ουκρανίας, των φιλορώσων αυτονομιστών, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ.  Στη συμφωνία εκεχειρίας περιλαμβάνεται και η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που έκαναν σήμερα από την πλευρά τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές, απελευθερώνοντας 1.200 ουκρανούς αιχμάλωτους όπως ανακοίνωσε από τη Μαριούπολη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή